Linkovi

Vorlik: Važan trenutak za Srbiju


Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik govori u prisustvu direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda Danka Runića na otvaranju Sajma organizacija civilnog društva pod sloganom "Umrezavanje energije"
Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik govori u prisustvu direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda Danka Runića na otvaranju Sajma organizacija civilnog društva pod sloganom "Umrezavanje energije"

Ambasadorka SAD u Srbiji pozdravila je hapšenje i isporučenje Ratka Mladića i najavila dalju podršku SAD Srbiji. Istovremeno, ministar odbrane Dragan Šutanovac demantovao tvrdnje zastupnika Ratka Mladića o tome da se ovaj haški begunac lečio na VMA.

Ambasadorka Sjedinjenih Država u Srbiji Meri Vorlik pozdravila je hapšenje i izručenje Ratka Mladića Tribunalu u Hagu uz ocenu da je to veoma važan momenat za Srbiju, kao i za sve žrtve u Srebrenici i ostatku BiH.

Nakon današnjeg otvaranja Sajma organizacija civilnog društva, Vorlik je čestitala vlastima u Srbiji koje su bile veoma posvećene osiguranju tog hapšenja i izručenja i izrazila nadu da će i poslednji haški begunac Goran Hadžić biti izveden pred lice pravde:

"Pozdravljamo to što su Mladić i svi koji su optuženi za stravične zločine za vreme ratnog perioda privedeni pravdi. Amerika će nastaviti da pruža punu podršku Srbiji i njenim naporima da ispuni sve neophodne korake ka punoj integraciji u EU", izjavila je Vorlik.

Šutanovac: Mladić nije lečen na VMA

A ministar odbrane Dragan Šutanovac je, tokom današnjeg boravka u Svilajncu izjavio da nisu tačne tvrdnje branioca Ratka Mladića da se taj haški optuženik u vreme dok je bio u bekstvu lečio na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu:

"Ono što mogu da tvrdi i ono što meni ljudi garantuju koji se bave bezbednošću je da to na VMA nije moglo da se radi i da mi imamo prostor pokriven kamerama ceo, što očigledno advokat ne zna. Ali, svakako ćemo ispitati svaku mogućnost i onaj nalaz koji sam ja čitao, koji je u novinama, to nije nalaz koji izlazi sa VMA na taj način", izjavio je Šutanovac.

Advokat porodice Mladić, Miloš Šaljić, izneo je tvrdnje da se Ratko Mladić lečio na Vojno-medicinskoj akademiji od leukemije dok je bio u bekstvu. Šaljić kaže da je Mladić lečen na VMA 2009.

Šutanovac je postavio pitanje zbog čega advokat Ratka Mladića na taj način obmanjuje javnost i dezavuiše vojsku i pozvao ga da otkrije ko je pomagao Mladiću, jer je ovakavim izjavama sve lekare stavio na stub srama, smatra ministar odbrane.



XS
SM
MD
LG