Linkovi

Kolateralna šteta ili žrtve propusta?


Posmrtni ostaci ubijenih srpskih talaca u Libiji
Posmrtni ostaci ubijenih srpskih talaca u Libiji

Pogibija dvoje službenika ambasade u Libiji i dalje je u centru pažnje u Srbiji dok zvaničnici i američke i srpske strane pokušavaju da odgovore na pitanje šta se tačno dogodilo.

Meta koja je gađana prošlog petka nije ista meta koju su sa nama podelile srpske službe bezbednosti, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i dodao da je u ovom trenutku najvažnija stvar da se da prostor porodicama da žale i da se nastavi sa istragom detalja.

Srpske vlasti su učinile sve što je u njihovoj moći da lociraju i oslobode otete službenike ambasade, ocenio je Skot i naglasio da su u tom procesu podelile sa specijalnim službama SAD informacije o lokaciji za koju su sumnjale da otmičari drže službenike Ambasade:

"Mogu da kažem da je meta koju smo pogodili bila pod stalnom prismotrom stotinama sati pre napada i tokom celog perioda nije bilo dokaza da je na toj poziciji bilo civila, a sigurno ne stranih talaca. Moramo još da razjasnimo činjenice, da saznamo što više možemo i važno je da naši i srpski stručnjaci podele sve informacije koje imaju, tako da možemo doći do konačnog zaključka."

Po oceni spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića ovo je neprijatna situacija koju nisu želele ni Amerika, ni Srbija kao epilog krize talaca. Jakšić smatra da je Ministarstvo spoljnih poslova napravilo niz propusta u upravljanju ovom krizom od novembra, kada su Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti, ali, kako kaže u izjavi za Glas Amerike, ne veruje da će to uticati na odnose dve zemlje:

"Ali, ako se pitamo kakav će biti uticaj na odnose, onda treba verovati premijeru da on ne želi da se ova situacija iskoristi za bilo kakvo zaoštravanje. Pogotovo, u jednom periodu kada se ovde otvorila debata oko NATO, i kada je tu debatu iskoristila, upotrebljava, odnosno zloupotrebljava srpska desnica. I time daje priliku da se meša i Rusija, kojoj je to dobrodošla situacija da upozorava i deli lekcije Srbiji."

A kako je danas najavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, državni organi rade svoj posao i istina o stradanju dvoje službenika ambasade u Libiji biće saopštena porodicama i javnosti Srbije:

"Da li su njih dvoje bili meta, ili kolateralna šteta, ili žrtve propusta i greške – biće utvrđeno. Šta god se od toga ispostavi kao tačno, čini mi se da se oni pre svega mogu nazvati žrtvama vremena u kome živimo."

Na današnjoj komemoraciji službenicima ambasade u Libiji Dačić je ponovio da je obdukcija potvrdila da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posledica vazdušnih udara. On je rekao da se stradalima duguje nezaborav, kao i da se ispita sve što se desilo zbog toga svako treba da ima svoj nivo odgovornosti.

XS
SM
MD
LG