Linkovi

Bez čestitke iz Beograda


Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi razgovara sa zvanicama na postizbornom doručku koji je jutros priredio u svojoj rezidenciji u Beogradu.

Čestitke na izbornoj pobedi Baraku Obami stižu iz svih delova sveta, pa i ovog regiona, ali je istovremeno gotovo upadljivo ćutanje Beograda...

Barak Obama ostaje na čelu Amerike i u naredne četiri godine, a zvanična Srbija još nije čestitala novom-starom predsedniku SAD na pobedi. Put u EU vodi preko Vašingtona, ocenila predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Čestitke na izbornoj pobedi Baraku Obami stižu iz svih delova sveta, pa i ovog regiona, ali je istovremeno gotovo upadljivo ćutanje Beograda povodom američkih izbora. Ne samo vlast, nego i opozicija i celokupna politička scena nije izašla sa bilo reakcijom nakon što je Barak Obama osvojio i drugi predsednički mandat.

Povodom jučerašnjih izbora, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi priredio je jutros u svojoj rezidenciji post-izborni doručak, na kome je istakao da su izbori za predsednika SAD primer su dobrog i uspešnog demokratskog procesa:

Oni su poslušali glasače i guverner Romni je čestitao na kampanji i rekao da će podržati predsednika. Predsednik je čestitao guverneru i na ideji da rade zajedno za zemlju. Jer ako hoćemo da budemo uspešni suočavajući se sa pitanjima sa kojima se suočava SAD sa svojim budžetom i sličnim pitanjima, moraćemo da radimo zajedno kao zemlja, i republikanci i demokrate.”

Kako je, nakon američkih predsedničkih izbora, ocenila predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, SAD razrešenje pitanja zapadnog Balkana vide u članstvu država tog regiona u EU:

“Mislim da su oni spremni u nekoj budućnosti u adekvatnim političkim okolnostima da izvrše odredjene pritiske na EU kako bi region zapadnog Balkana zavrssio u integracijama u EU. Tako da mi se čini da je za sve zemlje zapadnog Balkana bitno da spoznaju činjenicu da put ka Briselu vodi preko Vašingtona.”

A studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka pratili su noćas izbore u Americi i diskutovali o kampanji i rezultatima. Na seminaru na Kopaoniku, oni su uz profesore iz Srbije i Amerike rezultate izbora pratili su do ranih jutarnjih časova, sačekavši proglašenje pobede Baraka Obame.
XS
SM
MD
LG