Linkovi

Riker u Beogradu


Zamenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker na brifingu u Vašingtonu (arhivski snimak)

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker boravi dve nedelje u regionu Zapadnog Balkana, gde je posetio Tursku, Kosovo, Makedoniju, Srbiju i Austriju. Riker je danas stigao u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, pre svega o problemu Kosova.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker doputovao je danas u Beograd, gde će tokom dvodnevnog boravka razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije i predstavnicima nevladinog sektora.

Američki diplomata će sa domaćinima razgovarati o nastavku tehničkog dijaloga o Kosovu, a kako je rekao šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović, koji će takođe biti jedan od Rikerovih sagovornika, očekuje se da jedna od važnijih tema razgovora bude plan u četiri tačke predsednika Srbije Borisa Tadića za rešenje kosovskog pitanja.

Riker je stigao u Srbiju u okviru dvonedeljne turneje, tokom koje je osim Srbije,posetio i Makedoniju, Tursku, Austriju i Kosovo. Tokom boravka u Prištini Riker je, između ostalog razgovarao i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a u intervjuu za Radio televiziju Kosova on je rekao da u regionu ne može biti promene granica, podele, niti razmene teritorija. Kako je još rekao, Srbi na jugu Kosova su integrisani i građani slobodnog i demokratskog Kosova, a i Srbi sa severa Kosova, izjavio je Riker, uskoro će se integrisati u kosovsko društvo.

XS
SM
MD
LG