Linkovi

Litvin u poseti Srbiji


Predsednik Vrhovne skupštine Ukrajine na sastanku sa premijerom Srbije u Beogradu
Predsednik Vrhovne skupštine Ukrajine na sastanku sa premijerom Srbije u Beogradu

Predsednik Vrhovne skupštine Ukrajine Vladimir Litvin doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu, gde je osim susreta sa najvišim zvaničnicima Srbije otvorio i izložbu u Biblioteci grada Beograda posvećenu 25-toj godišnjici nuklearne tragedije u Černobilu.

Svet nije izvukao pouke iz černobilske tragedije, tako da postoji opasnost od njenog ponavljanja, a tragični događaji sa nuklearnom elektranom Fukušima u Japanu su još više podsetili na posledice i temu Černobila, poručio je danas predsednik Vrhovne skupštine Ukrajine Vladimir Litvin koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu. Otvarajući u Biblioteci grada izložbu posvećenu 25. godišnjici tragedije u Černobilu, Litvin je istakao da je do sada potrošeno 100 milijardi dolara za prekid rada černobilske elektrane i preseljenje stanovništva sa tog područja:

"Nadamo se da će ova zona postati naučni centar gde će naučnici iz celog sveta da proučavaju kako izbeći ovakve katastrofe u budućnosti. I nadamo se da ćemo zajedno sa Evropskom unijom raditi na vraćanju života oko Černobila, koja je još uvek zona pod čvrstom kontrolom radioaktivnosti i bez stanovništva."

Litvin se danas sastao i sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, gde je ponovio stav Ukrajine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, a predsednik Odbora Laslo Varga je izneo ubeđenje Srbije da sve zemlje Evrope treba da postanu članice EU. U razgovoru Litvina sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem konstatovano je da postoji prostor za intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblasti infrastrukture i energetike, kao i interes za dalju liberalizaciju trgovine između Srbije i Ukrajine.

XS
SM
MD
LG