Linkovi

Turski premijer Erdogan posetio Srbiju


Boris Tadić i Redžep Tajip Erdogan otvaraju Turski dom kulture "Kemal Ataturk" u Novom Pazaru, 12. jul 2010.

Državna delegacija Turske, predvođena premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom posetila je danas Srbiju. , Erdogan je imao niz razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije, a u Novom Pazaru je sa predsednikom Borisom Tadićem otvorio Turski dom kulture "Kemal Ataturk".

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske – Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu potpisali su danas u Beogradu sporazum o uzajamnom ukidanju viza između dve zemlje. Srbija je do sada bila jedina od balkanskih zemalja čijim su građanima trebale vize za putovanje u Grčku.

Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Turske Mirka Cvetkovića i Redžepa Tajipa Erdogana, koji su se sastali i odvojeno, u okviru posete turske državne delegacije Srbiji. Tom prilikom dva premi-jera su razgovarali o saradnji u oblasti kulture, prosvete i odbrane, kao i u izgradnji infrastrukture – pre svega kroz učešće turskih firmi u gradnji dve deonice puta od Beograda ka južnom Jadranu.

Turski predsednik Vlade je istakao da stav tursko priznanje neza-visnosti Kosova ne predstavlja prepreku za bilateralne odnose. Srpsko-turski odnosi su jedna, a priznanje Kosova druga tema, rekao je Erdogan. Po njegovoj oceni Srbija predstavlja faktor stabionosti na Balkanu, sa čime se složio i premijer Cvetković, pominjući kao primer odnos Srbije prema BiH:

"Srbija je učinila nekoliko krupnih napora, počevši već od prisustva našeg predsednika u Srebrenici. Pre toga je Skupština donela rezoluciju o Srebrenici, a pre toga smo imali trilateralni sastanak. Dakle, mi ozbiljno radimo na pomirenju u regionu."

Premijer Turske se sastao i sa predsednikom Srbije, sa kojim je zatim otputovao u Novi Pazar, gde su zajednički otvorili Turski dom kulture Kemal Ataturk. Dva zvaničnika su ocenila da dve države ulaze u novu fazu izgradnje strateških odnosa, koja će rezultirati konkretnim napretkom u ekonomskoj, vojnoj i kulturnoj saradnji:

"Danas otvaramo i turski kulturni centar ovde u Novom Pazaru. I time još jednom potvrđujemo naše veze, našu bliskost, međusobni uticaj kultura i veoma sam srećan zbog otvranja jednog ovakvog kulturnog centra," poručio je Boris Tadić.

"Na Balkanu se otvara jedan novi period. Ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti u svakom slučaju će pridoneti poboljšanju i dobrim međususedskim odnosima u regionu," uzvratio je turski premijer Erdogan.

Inače, osim sporazuma o viznoj liberalizaciji, ministri u Vladama Srbije i Turske potpisali su danas i šest drugih dokumenata uglavnom o saradnji u oblasti infrastrukture.

XS
SM
MD
LG