Linkovi

U Srbiji manje korupcije nego prethodnih godina


Prema novom indeksu percepcije korupcije Transparensi internešnala, Srbija na 72. od 177 mesta - iza Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Indeks percepcije korupcije ne predstavlja samo broj i mesto na svetskoj listi, već je to značajan podatak za investitore, poručio je danas predsednik organizacije Transparentnost Srbija, Vladimir Goati na predstavljanju godišnjeg indeksa percepcije korupcije.

Sa indeksom percepcije korupcije 42, Srbija se ove godine našla na 72. mestu na svetskoj listi organizacije Transparensi internešnal, čime je posle šest godina stagnacije popravila svoj položaj za osam mesta u odnosu na 2012. godinu. Ipak, i sa takvim skokom Srbija je zajedno sa Bosnom i Hercegovinom najlošije plasirana među državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije – ispred su Crna Gora i Makedonija koje dele 67. mesto, Hrvatska na 57. i Slovenija na 43. mestu.

"Prošle godine društvo nam je činila Kina i Trinidad i Tobago – sa njima smo delili isto mesto. Dok ove godine isti rezutat kao i Srbija imaju BiH, Brazil, Sao Tome i Principe i Južna Afrika", kaže Bojana Medenica iz Transparensi internešnal.

Govoreći o Srbiji, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da se svake godine u istraživanju korupcije uočavaju uglavom iste štetne pojave.

"Nisam naročito optimista – kad god treba da predstavljamo indeks percepcije korupcije, bez obzira da li se za neki poen pomeramo napred ili nazad ili stojimo u mestu, iz jednostavnog razloga što svake godine, pripremajući prezentaciju i komentare i prioritetima Srbije u borni protiv korupcije – ima jako malo stvari koje tu treba izmeniti", ističe Nenadić.

Zaključak je, dodao je Nenadić, da je potrebno uraditi jako mnogo da bi Srbija napravila neki krupan pomak napred u borbi protiv korupcije. A na tom planu, glavni problemi Srbije su, kako ističu u organizaciji Transparentnost Srbija, kršenje antikorupcijskih zakona, nedovoljni kapaciteti organa koji vrše nadzor i kontrolu nad njihovom primenom, kao i nedovoljno transparentan proces donošenja odluka.
XS
SM
MD
LG