Linkovi

Obeležen Dan borbe protiv trafikinga


Šef delegacije EK u Srbiji, ministar unutrašnjih poslova i predsednica Skupštine na skupu posvećenom Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima
Šef delegacije EK u Srbiji, ministar unutrašnjih poslova i predsednica Skupštine na skupu posvećenom Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima

Snimanje televizijskog filma "Sestre", na temu borbe protiv trgovine ljudima, baziranog na istinitim događajima i usmerenog ka preventivnom delovanje počelo je u Beogradu, a prvoj sceni prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i šef delegacije Evropske komisije u Srbije Vensan Dežer koji su podržali borbu protiv trafikinga i putem filmskih projekata.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen je danas i u Srbiji skupom u Narodnoj skupštini koji se bavio ovim, sve većim problemom. Kako je rečeno, u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji su ostvareni izvesni rezultati, ali je potrebna čvršća saradnja državnih organa i nevladinih organzacija na regionalnoji globalnom nivou.

Po rečima ministra policije Ivice Dačića policija je prethodnih godina identifikovala značajan broj žrtava, što je rezultat proaktivnog pristupa policije tom problemu i edukacije kadrova u MUP-u, ali i u pravosuđu. Zabrinjavajući su podaci, kaže ministar, da je gotovo polovina žrtava trafikinga mlađa od 18 godina ili da trgovina ljudima nema za cilj samo seksualnu eksploataciju, već i radnu ekspolataciju, prinudu na prosjačenje ili vršenje krivičnih dela:

"Srbija je u ranije vreme bila tranzitna zemlja za trgovinu ljudima, a u poslednjem periodu najveće žrtve trgovine ljudima su u stvari srpski državljani i to uglavnom mlade žene, pa čak i deca."

"Trgovina ljudima uz trgovinu narkoticima predstavlja praktično drugi po redu najznačajniji oblik organizovanog kriminala", rekao je srpski premijer.

Kako je rekao šef Delegacije EU u Srbiji, trgovina ljudima jedan od najgnusnijih zločina koji krši osnovna ljudska prava, prava deteta i ljudsko dostojanstvo. Svake godine u svetu 700.000 žena i dece postaju nove žrtve trgovine ljudima, a većina njih ima između 15 i 24 godine, rekao je Vensan Dežer:

"Još jedan poražavajući broj se mora spomenuti – 44 posto žrtava je zloupotrebljeno za seksulanu eksploaticiju. Samo u Evropi oko 100.000 žena svake godine prinudno je gurnuto u ovu vrstu ekploatacije, a dobar deo njih je prošao kroz tzv. balkansku rutu."

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos naglasio je da žrtve trafikinga u Srbiji nisu više samo stranci, već su to sve češće državljani Srbije i da su i dalje većina žrtava žene i deca:

"Misija OEBS-a je bila posvećeni partner Vladi u ovom dugom procesu tako što obezbeđivala obuku za policajce, sudije, tužioce i socijalne radnike, i pružala efikasnu podršku žrtvama trogine ljudima."

Predsednica Skupštine Srbije je najavila da će parlamentarci uskoro dobiti Priručnik o borbi protiv trgovine ljudima. Po njenim rečima parlament je značajan partner u prevenciji trgovine ljudima, jer bez konkretnih zakona nema uspešnog procesuiranja onih koji eksploatišu druge, niti uspešne zaštite žrtava, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

XS
SM
MD
LG