Linkovi

PSSE sutra o Martijevom izveštaju


Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljub Mićunović (arhivski snimak)
Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dragoljub Mićunović (arhivski snimak)

Na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sutra će se naći izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dika Martija. U Strazburu se nalazi i srpska delegacija koju predvodi Dragoljub Mićunović, koji očekuje da izveštaj Dika Martija bude usvojen velikom većinom glasova.

Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Dragoljub Mićunović, izrazio je danas očekivanje da će izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji će sutra doći na dnevni red Parlamentarne skupštine, biti usvojen ubedljivom većinom:

"Ono što on traži – to je nešto što ne verujem da će Savet Evrope da odbije. A to je da se istražuju ratni zločini i da se svaki krivac za to kazni. To je sada jedan cilj koji Savet Evrope ima i mislim da je Dik Marti postavljajući taj cilj u stvari na tragu pravih vrednosti Saveta Evrope."

Mićunović je rekao i da ne zna koliko je ukupno amandmana podneto, ali, po njegovim rečima, srpska delegacija neće ulagati amandmane jer ne želi da kvari jedan, kako je ocenio Mićunović, odličan izveštaj:

"Ali ćemo se i u govorima, a pogotovu u raspravi o amandmanima suprotstaviti svakom amandmanu koji bude pokušavao da relativizira ili ublaži taj izveštaj."

Po rečima šefa srpske delegacije, Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravljaće i o izveštaju Žan Šarla Gardeta o zaštiti svedoka. Bez obzira da li su ovaj i Martijev izveštaj namerno ili nenamerno sinhronizovana, Gardetov izveštaj omogućava pravu istragu koju zahteva Marti i vlade će biti obavezne da se pridržavaju uputstava u zaštiti svedoka, kao i da pruže svu saradnju u istrazi ratnih zločina, objasnio je Mićunović.

XS
SM
MD
LG