Linkovi

Promocija srpskog turizma u Vašingtonu


Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, predstavlja srpsku turističku ponudu na prezentaciji u ambasadi Srbije u Vašingtonu.
Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, predstavlja srpsku turističku ponudu na prezentaciji u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Srbiju je prošle godine posetilo 12% stranih turista više u odnosu na prethodnu, ali je medju njima bilo srazmerno malo turista iz SAD – oko 15,000. Turistička organizacija Srbije sada je po prvi put je predstavila turističku ponudu Srbije na američkom tržištu, prezentacijom za domaće i strane novinare u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Dok Srbija od 2010. godine beleži sve bolje rezultate u razvoju turizma, Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizanizacije Srbije, kaže da bi volela da vidi veći broj turista iz SAD. Prema njenim rečima, iako u bivšoj Jugoslaviji nije bila poznata kao turistička destinacija, Srbija ima bogatu ponudu za strance.

„To su programi city break, putevi kulture, priroda, sa mogućnostima aktivnog odmora, etno sela, salaši, smeštaj u seoskim domaćinstvima… Naravno, festivali su bitan promotivni atribut za nas, jer po njima smo postali zaista poznati, i Srbija se jeste pozicionirala kao zemlja dobrog raspoloženja, muzike, sporta, dogadjaja. Naravno, sve to ide uz dobro vino, dobar zalogaj, dobru rakiju i veliko gostoprimstvo.“

Jedan od srpskih aduta u privlačenju stranih turista je svakako – gastronomija. Prema rečima Gordane Plamenac, kampanja „Hrana sa dušom“ je u središtu promocije srpske turističke ponude u inostranstvu.

„Ovo je prvi put da smo mi u Americi i želimo da Srbiju približimo gradjanima Amerike sa ponudom koja je ove godine akcentovana kampanjom Soulfood, ili hrana sa dušom. Ovu kampanju smo utemeljili na geografski zaštićenim proizvoodima i kroz njih predstavljamo destinacije sa kojih oni potiču a to u suštini pokriva celu zemlju.“

Američki turisti su nekada bili dragi gosti u Srbiji, a gospodja Plamenac kaže da je i danas tako, uprkos tenzijama u novijoj istoriji srpsko-američkih odnosa.

Naravno, dobrodošli su, ja imam podatak da na obali Drine u mestu Ljubovija ove godine očekuju četiri velike američke grupe baš za seoska domaćinstva.“

Turistička organizacija Srbije za sada nema budžet za reklamiranje u SAD. Gordana Plamenac kaže da se Srbija trudi da kroz aktivnosti Evropske turističke komisije, čiji je član, obezbedi veću vidljivost na američkom tržištu, ali je jasno da je za veće prisustvo neohpodno pažljivo planiranje i direktan marketing. Ona takodje poručuje i da je potrebno uveriti same stanovnike Srbije da njihova zemlja jeste turistička destinacija, iako ne nudi tradicionalni odmor pod suncobranima na plaži.



XS
SM
MD
LG