Linkovi

Tadić: Kosovo nije uslov za EU


Predsednik Srbije Boris Tadic govori na godišnjoj skupstini Evropske federacije novinara, u hotelu "M" u Beogradu, 15. juna 2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Kosovo nije uslov za evropske integracije Srbije, ali da nema sumnje da će neke zemlje Unije insistirati na tome da Srbija reši to pitanje pre ulaska u EU.

Predsednik Srbije razgovarao je sa novinarima nakon zasedanja Skupštine Evropske federacije novinara, koja je održana danas u Beogradu.

Kosovo nije uslov evropskih integracija Srbije, ali, kako je izjavio Tadić, ne treba širiti iluziju da Kosovo nije problem u evropskim integracijama. Nakon jučerašnje izjave nemačkog državnog sekretara Vernera Hojera, koji je tokom posete Beogradu rekao da je priznavanje teritorijalnog integriteta svih susednih država jedan od preduslova za širenje EU, Tadić je ocenio da nema dileme da će pojedine zemlje i pojedini političari insistirati da Srbija reši taj konflikt pre nego što uđe u Uniju.

Ne treba širiti iluziju da Kosovo nije problem u Evropskim integracijama. Jer Evropa ima dovoljno unutrašnjih konflikata i Evropa koja se suočava sa njima ne želi da unosi još jedan konflikt.”

Po rečima Tadića nikakav pritisak na Srbiju pred eventualno dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ili mogućeg datuma za početak pregovora s EU neće imati efektivnost. Istovremeno, Srbija hoće dijalog sa Prištinom i Beograd je, po oceni Tadića, krajnje konstruktivan u tim razgovorima, iako kroz čitav taj proces Srbija neće ni implicitno ni eksplicitno priznati nezavisnost Kosova:

Pre svega želeći da reši konflikt, a sa druge strane želeći da nađe i tehnička rešenja za probleme koji tište građane, nezavisno koje nacionalnosti danas žive na Kosovu i Metohiji, Srbi ili Albanci. To je transport roba i usluga, pa čak i učestvovanje predstavnika kosovskih Albanaca na regionalnim forumima. Srbija nema ni jedan razlog da blokira kosovske Albance da učestvuju na regionalnim forumima i da blokira bilo kakav proces regionalne saradnje.”

U Beograd danas stigao pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon, koji se sastao s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Vođen je razgovor o bilateralnim odnosima dveju zemalja, situaciji u regionu, kao i nastavku saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta. Gordon se, inače nalazi u poseti regionu – posle razgovora u Sarajevu i Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara će posetiti i Hrvatsku i Kosovo.


XS
SM
MD
LG