Linkovi

Tadić zatražio nezavisnu istragu


Predsednik Srbije Boris Tadić u Savetu Evrope
Predsednik Srbije Boris Tadić u Savetu Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope razmatrala je danas i usvojila još tri rezolucije koje se odnose na zemlje bivše Jugoslavije. U Strazburu danas govorio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je danas, posle zajedničke debate, još tri rezolucije–o zaštiti svedoka, pomirenju i dijalogu na Balkanu, kao i o obavezi zemalja Saveta Evrope da sarađuju u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope danas se obratio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je poručio da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom i da je o tome obavešten kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Tadić je izjavio i da će Srbija učiniti sve da se istraže ratni zločini, i uhapse preostala dva haška begunca, a o juče usvojenoj Rezoluciji o trgovini ljudskim organima na Kosovu on je rekao:

"Kao predsednik Srbije pozivam na hitnu, potpunu i nezavisnu istragu povodom ovih optužbi. Istraga treba da ima međunarodni mandat. Legitimnost te istrage bi bila osigurana i uspostavljena efikasnim programom zaštite svedoka."

Tokom dana Tadić se sastao sa generalnim skretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, koji je istakao da će Savet Evrope podržati reforme u Srbiji, posebno u oblasti pravosudnog sistema:

"Obavestio sam predsednika Tadića o tekućim reformama u Savetu Evrope. Jedna od glavnih ciljeva da tokom ove dekade osiguramo vladavinu zakona."

Jagland je istakao i da će, posle izveštaja Dika Martija, Savet Evrope pružiti podršku istragama o zločinima koji se pominju u njegovom izveštaju. Te tvrdnje moraju biti istražene, ne smeju biti ostavljene po strani, jer bi ugrozile sve što je dosad učinjeno, naglasio je Jagland.

XS
SM
MD
LG