Linkovi

Bilt: Podrška za nastavak proširenja


Ministri inostranih poslova Švedske i Srbije, Karl Bilt i Vuk Jeremić, tokom susreta u Beogradu
Ministri inostranih poslova Švedske i Srbije, Karl Bilt i Vuk Jeremić, tokom susreta u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je danas posle sastanka sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem da njegova zemlja podržava proces proširenja EU i na države zapadnog Balkana, ali i istakao da je to proces koji traje a ne događaj koji se rešava donošenjem jedne odluke. U Beogradu je i danas boravio glavni tužilac Tribunala u Hagu.

Švedska podržava proširenje EU na zapadni Balkan, jer je to najbolji i najsigurniji način da se održi stabilnost u tom delu Evrope, izjavio je, posle susreta sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremić šef švedske diplomatije Karl Bilt. Bilt, koji je večeras doputovao u Beograd posle posete Prištini, je poručio da je to ipak proces koji traje, a ne događaj koji se rešava donošenjem jedne odluke ili dostizanjem jednog cilja:

"Hteo bih da čestitam Srbiji na pozitivnom izveštaju koji je dobila od Evropske komisije zato što je u njemu pozitivno ocenjen proces reformi u Srbiji. To je, naravno važno za ekonomski, socijalni i svaki drugi prosperitet Srbije."

Vuk Jeremić je ukazao na promene koje se događaju unutar Evropske unije i koje nisu povoljne za proces daljeg proširenja. Toj činjenici treba prići racionalno, rekao je Jeremić i naglasio da treba nastaviti sa procesom sprovođenja evropskih reformi i tranformisanjem društva kroz blisku saradnju sa evropskim partnerima, a formalne korake na tom putu očekivati kada se dostignu ti standardi i kada to bude bilo moguće:

"U mnogim delovima Evrope raste skepticizam prema proširenju Unije i negativnost prema primanju novih članova. Ali poslednji način na koji neko treba da reaguje je bilo kakav dramatični zaokret ili preokret."

A drugog dana posete Beogradu glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je posle ovog susreta rekao da Haški tribunal nema nove uslove za Srbiju, kao i da je otkrivanje bezbednosne i eventualno političke mreže pomagača haškim optuženicima u interesu srpske države, odnosno bezbednosnog sistema Srbije i vladavine prava.

XS
SM
MD
LG