Linkovi

Prosvetari najavili štrajk upozorenja


Nezadovoljstvo najavljenim merama štednje u Srbiji postaje sve glasnije, a prvi su izuzeće od smanjivanja plata javnom sektoru zatražili prosvetari.

Zakazan je i štrajk upozorenja, a sindikati prosvetnih radnika za sada odbijaju razgovor sa ministrom Srđanom Verbićem.

U ponedeljak 19. maja đaci u Srbiji neće imati prvi čas zbog štrajka nastavnika. Reprezentativni sindikati obrazovnih radnika zatražili su danas od Vlade da prosvetari budu izuzeti od najavljenog opšteg smanjivanja plata u javnom sektoru za 10 odsto i zakazali štrajk upozorenja za 19-ti maj.

Po procenama sindikalaca u štrajku upozorenja će učestvovati više od 80 odsto zaposlenih prosvetnih radnika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Od Vlade prosvetari zahtevaju što hitnije donošenje zakona o platama u javnom sektoru, odnosno platnih razreda, uz učešće sindikata:

"Postoje mnogi drugi načini da napuni budžet. Ovo je samo jedan model neoliberalnog koncepta koji propagira Svetska banka i MMF, i koji su prihvatili bar tri-četiri ministra u sadašnjoj Vladi. A inače, taj koncept je upropastio obrazovanje u Grčkoj", rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Po oceni predstavnika sindikata obrazovanja apsurdno je da država želi da na prosvetarima uštedi za pola godine tri milijarde dinara, dok samo na održavanje automobila potroši šest milijardi dinara. A kako su izračunali sindikalci prosečna plata nastavnika pala na 38.700 dinara, a po-red postojećih 15.000, još 5.000 ljudi bi spalo na minimalac:

"Nećemo biti patetični i kukati kako smo siromašni, kako nemamo ni za kiflu. Nećemo to govoriti, mi ćemo naše siromaštvo dostojanstveno nositi i podnositi. Ali nećemo podnositi da neko vređa dostojanstvo nas kao učitelja i dostojanstvo naše profesije. Mi ćemo se za to dostojanstvo boriti do kraja", poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika su istakli da su imali poziv za razgovor od ministra prosvete Srbije Srdjana Verbića, ali su ga odbili, jer je hteo da sa predstavnicima sindikata razgovara pojedinačno. Ako hoće, Verbić može da nas vidi sve zajedno. Samo zajedno možemo da sprečimo najavljeno smanjivanje plata od 10 odsto, poručili su prosvetari.
XS
SM
MD
LG