Linkovi

Dan državnosti u senci politike


Predsednik Srbije je povodom Dana državnosti odlikovao građane i pripadnike vojske i policije

Širom Srbije danas je proslavljeno podizanje prvog srpskog ustanka, koji se obeležava kao Dan državnosti Srbije i Dan Vojske. Ipak, sve je nekako proteklo u atmosferi jučerašnjih događaja, smene ministra ekonomije Mlađana Dinkića i sukoba u vladajućoj koaliciji.

U atmosferi poslednjih zbivanja na političkoj sceni i ostavke ministra ekonomije, danas je širom Srbije obležen Dan državnosti i Dan Vojske Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić dodelio je odlikovanja građanima, pripadnicima vojske i policije povodom Dana drzavnosti i tom prilikom je čestitajući građanima praznik istakao da su solidarnost i nesebičnost vrednosti koje bi trebalo da krase pojedince ali i Srbiju u vremenu koje dolazi:

"Nesebičnost, solidarnost i lična hrabrost jesu visokopoštovane vrednosti. Da svi moraju da poštuju te vrednosti. A iznad svega institucije Republike Srbije."

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije položio venac na grob Neznanog junaka na Avali, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić je, otvarajući izložbu slika srpskih vladara i vojskovođa, rekao da ova izložba na najbolji način izražava suštinu povezanosti Srbije i njene vojske:

Načelnik Generalštaba Miloje Miletić na izložbi u Domu Vojske Srbije
Načelnik Generalštaba Miloje Miletić na izložbi u Domu Vojske Srbije

"Ono što mi poslednjih nekoliko godina činimo u procesu reforme i modernizacije Vojske Srbije nije ništa drugo nego nastavak razvoja sistema odbrane u savremenim okolnostima, ali putem koji su obeležili naši znameniti preci."

Premijer Srbije Mirko Cvetković položio je lovorov venac na Karađorđev grob na Oplencu u Topoli i odao poštu junacima Prvog srpskog ustanka, a proslavi Dana državnosti u Orašcu prisustvovale su i pristalice monarhističkih i desničarskih organizacija koji su zviždanjem i povicima propratili svako pojavljivanje ili najavljivanje državnih i opštinskih zvaničnika.

A ministar policije je u Nišu otvorio izložbu srpskih zastava iz Prvog svetskog rata, ali je novinare mnogo više interesovala politička situacija u zemlji. Ivica Dačić kaže da u ovom trenutku pitanje vanrednih izbora nije suštinsko:

"Ovde je suština da li organi države Srbije funkcionišu. Dok oni funkcionišu i dok postoji parlamentarna većina nema formaslnih razloga za održavanje bilo kakvih vanrednih izbora. Tako da juče uopšte nije bila namera da se ovim potezom izazovu neki vanredni izbori."

Sam ministar ekonomije Mlađan Dinkić je danas saopštio da je podneo ostavku, jer želi da ubrza postupak svog izlaska iz Vlade i kako ne bi opterećivao rad Skupštine. Sa druge strane predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je najavila da će se pred poslanicima početkom iduće nedelje naći premijerov predlog za razrešenje, a nakon toga teče rok od dve nedelje u kome predsednik Vlade treba da predloži novog ministra.

XS
SM
MD
LG