Linkovi

Srbija traži istragu o napadu na Vučića


Beograd osuđuje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima i zahteva da Sarajevo sprovede istragu i uhapsi odgovorne.

Dva dana posle komemorativnog skupa u Potočarima kraj Srebrenice, i napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića – u Srbiji gotovo svi osuđuju taj događaj, a zvanični Beograd zahteva istragu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da nisu dovoljna samo izvinjenja iz BiH, već da je potrebna kompletna istraga i hapšenje – ne samo izvršilaca, već i organizatora napada na Vučića.

Srbija je uputila protestnu novu vlastima Bosne i Hercegovine, ali se mogućnost povlačenja srpskog ambasadora iz Sarajeva uopšte ne razmatra, dodao je Dačić.

Za potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović napad na Vuč-ća je pokušaj zaustavljanja pomirenja u regionu, a kako smatra predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Vučić je u Potočarima napadnut jer je pred-stavljao Srbiju, a taj napad predstavlja odraz loših odnosa u BiH, dodaje Nikolić.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da je srpski premijer Aleksandar Vučić jedini korektno reagovao na incident u Potočarima, dok su, po njenoj oceni, sve ostale reakcije u Beogradu bile katastrofalne i u funkciji demonizacije Bošnjaka. Ona ističe da je napad na Vučića je najviše naštetio samoj Srebrenici, porodicama žrtava i žrtvama uopšte.

A u izjavi nacionalnoj televiziji, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je rekao da od Sarajeva očekuje istragu o tome šta se desilo i koji su to propusti bili u Srebrenici. Po njegovim rečima, približavanje Beograda i Sarajeva mora da se nastavi.

XS
SM
MD
LG