Linkovi

Pahor: Ekonomski odnosi u usponu


Premijeri Slovenije i Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare

Premijeri Srbije i Slovenije Mirko Cvetković i Borut Pahor dogovorili su se danas da se iz zgrade nekadašnje ambasade SFRJ u Rimu, koja je na osnovu sporazuma o sukcesiji pripala Sloveniji, diplomate iz Srbije, koje još koriste zgradu, isele do jeseni iduće godine.

Premijeri Srbije i Slovenije Mirko Cvetković i Borut Pahor otvorili su danas u Inđiji fabriku Metal cinkare, u koju je slovenački koncern "Maksim" uložio 21 milion evra i zaposlio 50 novih radnika. Dva premijera su ocenila da se politički, a naročito ekonomski odnosi dve zemlje sve više unapređuju, o čemi govore i podaci da je u prvih 10 meseci ove godine robna razmena Srbije i Slovenije povećana je 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Premijer Cvetković je rekao da je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji, a sigurno najveći sa prostora bivše SFRJ.

"Sa stanovišta srpske Vlade ova investicija se uklapa u novi koncept razvoja. Ona, sa jedne strane predstavlja dolazak novih sredstava sa strane i nove tehnologije. Sa druge strane obezbeđuje proizvodnju takozvanih razmenjivih dobara, dakle nešto što će biti pogovdno za izvoz. Konačno, smanjuje nezaposlenost."

Prethodno, posle susreta i razgovora u Vladi Srbije sa srpskim kolegom, slovenački premijer je istakao da Slovenija u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije. Pahor je izražavajući zadovoljstvo zbog još jedne slovenačke investicije u Srbiji i pete u Inđiji, podsetio da su firme iz Slovenije do sada uložile milijardu i 700 miliona evra u Srbiju:

"Sve se odvija onako kako Slovenija i Srbija žele. Rešavamo političke probleme u okviru međunarodnih pravila o sukcesiji ili bilateralnim dogovorima. Rešavamo probleme ljudi, tako da jačamo međusobno razumevanje među dva naroda."

A danas su dva premijera otvorila i zgradu nove ambasade Slovenije u Dositejevoj ulici u Beogradu. Tokom dana Borut Pahor se sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, a kasnije je večerao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

XS
SM
MD
LG