Linkovi

Vučić: Rezolucija uvredljiva za Srbiju


Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Uz ocenu da uzvojena rezolucija Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju nije važan ni obavezujući akt, srpski premijer je izjavio da je rezolucija uvredljiva, uznemirujuća i vrlo razočaravajuća za Srbiju

Rezolucija Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju izazvala je danas loše reakcije u Beogradu, a predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je održao prilično oštru konferenciju za novinare.

Uz ocenu da danas uzvojena rezolucija Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju nije važan ni obavezujući akt, srpski premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom izjavio da je Rezolucija uvredljiva, uznemirujuća i vrlo razočaravajuća za Srbiju.

U pitanju je ili licemerje ili želja da se Srbiji nanese šteta, ocenio je Vučić i zahvalio se bugarskim poslanicima, Tanji Fajon i Edvardu Kukanu koji su pokušali da ukažu na loše posledice usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu:

"Imam pitanje za Evropski parlament – zašto je danas izašao u susret mržnji, ksenofobiji, utvarama iz prošlosti umesto saradnji, širenju tolerancije, miru i konačnom zatvaranju balkanskih rana i zakopavanju balkanskih grobova. Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora – mogu samo da kažem neodgovorniju predizbornu kampanju nikad nisam video."

Vučić je rekao i da je nemoguće povezati državno rukovodstvo Srbije sa Vojislavom Šešeljem, ali nije direktno odgovorio na pitanje o eventualnom zahtevu za izručenje Šešelja koji bi stigao iz Haga.

Po mišljenju predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana. Sa druge strane, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da je cilj deklaracije hrvatskog Sabora o Vojislavu Šešelju da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da odustane od reformi i da preuzme na sebe svu krivicu za rat i stradanja iz 90-tih.

XS
SM
MD
LG