Linkovi

Server: Rešenje u Ahtisarijevom planu


Analitičar Danijel Server
Analitičar Danijel Server

Stručnjak za Balkan i profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server ocenio je danas da je rešenje za pitanje Kosova sadržano u Ahtisarijevom planu, kao i da njegovim prihvatanjem Srbija može da ispuni svoj cilj - upravljanje opštinama na severu.

Rešenje za pitanje Kosova sadržano je u Ahtisarijevom planu, poručio je američki stručnjak za Balkan Danijel Server i ocenio da će za Srbiju to biti teško da prihvati, jer je plan odbijala toliko puta. Na skupu o suočavanju sa prošlošću koji je danas održan u Beogradu, Server je istakao da je jasno da će Srbi imati svoju samoupravu na severu Kosova:

"Ahtisarijev plan daje državi Srbiji sve ono što je tražila u pregovorima jer se verovalo da će to biri dovoljna kompenzacija u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova. Priština je uz pritisak međunarodne zajednice primenila Ahtisarijev plan, ali očigledno je da će Srbi na severu imati svoju samoupravu."

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Server je rekao da će Srbiji, ukoliko izgubi teritoriju na Kosovu, biti teško objasniti zašto bosanski Srbi ne bi imali isto pravo kao Albanci na Kosovu. Po njegovoj oceni situacija sa Kosovom je odložila ulazak Srbije u EU za nekoliko godina, a ne meseci, a ukoliko Srbija nastavi da podržava kurs Milorada Dodika u Republici Srpskoj, to će, upozorava američki stručnjak, dodatno biti odloženo.

Na istom skupu zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić, je govorio o doluci bosanskog tužilaštva da odustane od gonjenja protiv opruženih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, počinjen 1992-ge godine:

"Rešenje vidim u dogovoru, konkretno u potpisavanju sporazuma o ustupanju dokaza sa Bosnom, gde bi smo mogli da naše dokaze, koji su veoma jaki u konkretnom predmetu, ustupimo našim kolegama iz Bosne. I da onda oni donesu tužilački odluku, a ne pre toga, kada nisu videli šta mi u našim arhivama imamo."

Vekarić je rekao da je učinjen veliki pomak u procesuiranju ratnih zločina, ali da ni on nije ponekad zadovoljan rezultatima, kao i da se Tužilaštvo suočava sa problemima među pripadnicima policije koji treba da sarađuju sa njima na predmetima ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG