Linkovi

Vučić: I EU i dobri odnosi sa Rusijom


Premijeri Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev, na konferenciji za novinare u Moskvi

Srpski premijer rekao je da u razgovoru sa Dmitrijem Medvedevim nije krio da Srbija želi da bude deo EU, ali da ne želi ni da urušava najbolje prijateljske odnose sa Rusijom

Razgovorima sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom, premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Moskvi. Razgovoralo se bilateralnim odnosima, gasovodu Južni tok, ruskim investicijama, krizi u Ukrajini.

Srbija se pokazala kao prijatelj, nije okrenula ledja Rusiji u teškom trenutku, za razliku od mnogih drugih, i to pokazuje na delu, a ne na rečima, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon sastanka u rezidenciji blizu Moskve Vučić je rekao da Rusija ima puno razumevanje za Srbiju i njene političke stavove, da u razgovoru sa Medvedevim nije krio da Srbija želi da bude deo EU, ali da ne želi ni da urušava najbolje prijateljske odnose sa Rusijom.

Nakon jednočasovnog susreta u četiri oka, dvojica premijera su održali sastanak sa članovima dve delegacije tokom kojeg su razgovarali o projektu „Južni tok“, energetskoj saradnji, izgradnji i rekonstrukciji železničke mreže u Srbiji:

"Želeo bih da kažerm da smo danas imali dobre razgovore o ekonomskim i političkim temama. Neke nejasnoće u okviru projekta Južni tok mislim da smo danas razrešili i zahvalan sam ruskoj strani što je razumela srpske potrebe i mi ćemo to uvek umeti da poštujemo."

Premijeri Srbije i Rusije nisu želeli da kažu o kakvim problemima ili molbama Srbije je bilo reči, a premijer Ruske Federacije Dimitrij Medvedev je najavio u vezi sa tim da će narednih dana potpisati pojedina dokumenta čime će biti rešeni ti problemi vezani za Južni tok. Kako je rekao Medvedev, razgovoralo se i o NIS-u:

"U svakom projektu ima poteškoća i problema, što smo takođe razmatrali. Naftna industrija Srbije je od gubitaša postala regionalni lider. Koji ostvaruje dohodak i dalje investira u Srbiju."

Premijer Srbije se zahvalio Rusiji što pokazuje interes za investiranje u Srbiju i dodao da je Srbija zainteresovana za proširenje liste proizvoda oslobođenih od carine. Takođe, Vučić je rekao da Srbija podržava mirovnu inicijativu Rusije kada je reč o rešenju krize u Ukrajini. Planirano je da srpski premijer sutra razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG