Linkovi

Srpsko-ruski centar u Nišu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić dolaze na svečanost otvaranja administrativnog dela Regionalnog humanitarnog centra, na aerodromu u Nišu

Današnje otvaranje srpsko-ruskog Humanitarnog centra za delovanje u vanrednim situacijama u Nišu još jednom je u srpskoj javnosti otvorilo pitanje da li se iza ovog projekta krije formiranje ruske vojne baze u Srbiji. Srpski zvaničnici, pre svih ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Ivica Dačić i Vuk Jeremić, kao i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu demantovali su ove tvrdnje i poručili da će od centra u NIšu korist imati ne samo Srbija i region, već i cela Evropa.

Srpki ministar policije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu potpisali su danas u Nišu dva dokumenta za formiranje Regionalnog humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama: prvo plan o zajedničkoj akciji za razmeštanje Humanitarnog centra, kao i Protokol o prenosu i korišćenju ruskog dela materijalnih sredstava za taj centar. Očekuje da u narednih nekoliko meseci centar bude i otvoren, čime će i praktično biti realizovana ideja koju su dva ministra pokrenula još 2008-me godine. A kako su se danas složili Dačić i Šojgu, centar u Nišu biće od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju i Balkan, već i za čitavu Evropu:

"Mislim da je to ideja koja je u interesu, ne samo građana Srbije, nego i građana svih država u regionu. I da će se važnost i vrednost ovog centra najboje videti prilikom prvih vanrednih situacija u regionu, kada se bude reagovalo odavde."

Dačić je rekao da bi bilo legitimno pravo Srbije ukoliko bi želela da formira vojnu bazu, jer je samostalna država, ali da u Nišu neće biti smeštene ni vojne ni policijske formacije, već isključivo one koje služe za pomoć ljudima, dok su po rečima ruskog ministra priče o vojnoj bazi čista izmišljotina:

"Pozivam sve one koji sumnjaju da će ovde biti vojna baza da se priključe našim jedinicama za razminiranje u svojstvu deminera, pomoćnika deminera ili u bilo kom drugom svojstvu. Mislim da to govore baš oni koji su se bavili miniranjem."

Sa takvim stavom složio se i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je takođe prisustvovao događaju u Nišu. Po njegovim rečima do sada su se mogli čuti glasovi zabrinutosti i negodovanja zbog centra u Nišu, ali kako je poručio Jeremić ovaj srpsko-ruski projekat nije uperen ni protiv koga:

"Te primedbe naprosto ne stoje. Ovo će biti humanitarni centar za humanitarno delovanje. Ovo neće biti strana vojna baza na teritoriji Srbije. Strane vojne baze nalaze se na drugim delovima teritorije Srbije."

Uz stav da podizanje ovog centra odražava ukupnu vrednost rusko-srpskih odnosa, šef srpske diplomatije je podsetio da je ovo prvi put da se ovakva vrsta centra otvara u Evropi. Kako je planirano centar u Nišu, koji treba da preraste u regionalni, biće zadužen za reagovanje u prirodnim katastrofama kao što su šumski požari, a imao bi i jedinicu za razminiranje.

XS
SM
MD
LG