Linkovi

Putin: Nismo protiv ulaska Srbije u EU


Premijer Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare u Beogradu
Premijer Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare u Beogradu

Premijer Rusije Vladimir Putin završio je danas zvaničnu posetu Beogradu posle koje će ostati zapamćena njegova poruka da Rusija nema ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali da je protivno interesima Rusije pristupanje Beograda NATO-u. Razgovori Putina i Tadića trajali su sat vremena duže nego što je predviđeno, a ruskog premijera sačekalo nekoliko stotina građana ispred Skupštine Srbije.

Ruski premijer Vladimir Putin poručio je tokom današnjeg boravka u Beogradu da Rusija po pitanju Kosova i Metohije ostaje i u budućnosti saveznik Srbije. Kako je rekao novinarima posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Moskva po pitanju Kosova polazi od Rezolucije SB UN 1244 koju niko nije ukinuo, a o pregovorima Beograda i Prištine Putin kaže:

"Suveren je izbor srpskog naroda kako će da vodi svoje spoljne poslove. Bilo kakvi pregovori bolji su od ratnih sukoba."

Ocenjujući današnje razgovore u Beogradu, Putin smatra da su oni potvrdili visok nivo uzajamnog razumevanja, pa i po pitanju evropskih aspiracija Srbije:

"Evropska orijentacija Srbije nas ne brine i ne uznemirava, pažljivo ćemo pratiti taj proces i zajedno raditi na tome da on ne bude na štetu odnosa naših dveju država."

Ruski i srpski premijer tokom susreta u Beogradu
Ruski i srpski premijer tokom susreta u Beogradu

Premijer Rusije je rekao da je sa srpskim sagovornicima razgovorao o energetici i gasovodu Južni tok, saradnji u oblasti železničkog saobraćaja i turizma, regionalnom centru u Nišu, kao i potencijalnom učešću u srpskih građevinskih firmi na projektima za izgradnju objekata za Olimpijske igre u Sočiju i fudbalsko prvenstvo sveta u Rusiji.

Po oceni predsednika Srbije današnji razgovori sa premijerom Rusije otvaraju nove perspektive u mnogim pitanjima. Tadić je rekao i da Evropska unija ostaje strateški cilj Srbije, ali da Beograd nikada neće prenebregnuti suštinske veze sa Rusijom. Kada je reč o energetskoj bezbednosti, nju je, po rečima Tadića, danas nemoguće ostvariti bez Rusije:

"Dobio sam uveravanja od Vladimira Vladimiroviča da će Južni tok kao projekat biti realizovan u narednim godinama. Za Srbiju, još jednom ponavljam, zemlju koja ima posebne energetske potrebe koje su vezane za uvoz i izuzetnu saradnju u tom domenu sa Rusijom realizacija projekta Južni tok je oz izuzetnog značaja."

Nakon sastanka sa Tadićem i njegovim timom, u Palati Srbija je održan i sastanak delegacija Srbije i Rusije, u kojem učestvuju i premijer Mirko Cvetković i ministri srpske Vlade Srbije. Dve delegacije su potpisale sporazume o naučnoj saradnji, kao i o saradnji u oblasti turizma i drumskog saobraćaja.

Vladimir Putin je danas posetio Skupštinu Srbije i sastao se sa šefovima poslaničkih klubova, koji su posle razgovora sa ruskim premijerom preneli njegov stav da Rusija nema ništa protiv ulasku Srbije u EU, ali i da je protivno njenom interesu ulazak Srbije u NATO. Boravak u Beogradu ruski premijer je završio posetom Fudbalskom klubu Crvena zvezda.

XS
SM
MD
LG