Linkovi

Putin sutra u Beogradu


Posteri sa likom ruskog premijera, izlepljeni uoči njegove posete Beogradu

Posle Slovenije ruski premijer Vladimir Putin dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima. I dok šef srpske diplomatije Vuk Jeremić očekuje da će Srbija biti jača nakon posete Putina, analitičari očekuju da će premijer Rusije doneti i nekoliko gorkih i otrežnjujućih poruka.

Dok Beograđani uglavnom razmišljaju o sutrašnjoj gužvi i blokadama saobraćaja, srpski političari i privrednici više su posvećeni onome što će premijer Rusije Vladimir Putin doneti u torbi. Dolazak ruskog premijera u Beograd biće prilika za razgovor o nekoliko tema, a među njima su svakako najvažnija pitanja energetike. Kako kaže analitičar Dušan Janjić, pritisak Evrope i ukidanje akciza na naftne derivate, čime će NIS izgubiti dosadašnje privilegije, svakako će se naći na stolu pred srpskim i ruskim zvaničnicima:

"Ukoliko Srbija bude morala da ukine akcize i tu vrstu zaštite nafte koju prodaje NIS, pretpostavljam da će ruska strana, da će premijer to saopštiti, ili pripremiti srpsku stranu za zatvaranje obe rafinerije, a možda i petrohemije."

Gasovod Južni tok će svakako biti važna tema, gde će, po procenama analitičara, Putin pokušati da uveri rukovodstvo Srbije da je Rusija spremna da realizuje sve svoje obaveze vezane za gradnju Južnog toka u određenom roku. Dušan Janjić smatra da će premijer Putin zastupati interese ruskih kompanija, a kako je precizirao ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, ruska strana je zainteresovana za saradnju u hemijskoj i farmaceutskoj industriji, kao i u infrastrukturi. Konuzin poručuje da nije sporan ni ruski kredit od 800 miliona dolara:

"Glavni je problem što nema gotovih projekata. Kada oni budu spremni – mogu da se potpišu ugovori i izdvoje sredstva."

Ne manje važna tema biće i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, i Dušan Janjić očekuje Putinovo pitanje o tome kako Srbija misli da vodi dalje te pregovore:

"Rusija se ovde opredelila na jednu vrlo rizičnu strategiju po Beograd. Ne daje direktne konsultacije, što je ranije radila i to je njena reakcija na jedinstvenu rezolucije Beograda i EU. Ali zato prati proces i merka trenutak kada će se obratiti i onoj drugoj strani u kosovskom pitanju. Da prevedem na jezik Moskve, Kosovo više nije pitanje bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, ono je sada pitanje regionalnog pozicioniranja Moskve na Balkanu."

S obzirom na komplikovanu političku situaciju u Srbiji, Janjić ne očekuje da će se ruski premijer svrstavati na bilo koju stranu. Ali će zato biti jako zanimljivo videti kako će ovdašnji politički lideri i njihove stranke reagovati na dolazak Putina, kaže sagovornik Glasa Amerike:

"Ko se sada dve trudi da bude ruski prijatelj – to ćemo videti sutra. To je mrtva trka između “Naših”, “1389”, Koštunice, radikala, a vidim da je malo i naprednjacima srce milo da zaigra na tu stranu, a ima i mnogih u DS-u i SPS-u."

Vladimir Putin će se tokom sutrašnjeg dana, između ostalog, sastati sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem.Što se tiče najavljene posete Fudbalskom klubu Crvena zvezda, za sada je vrlo neizvesno hoće li ruski premijer prisustvovati prijateljskoj utakmici ovog beogradskog kluba i ruskog Zenita, dva tima koje povezuje Gaspromnjeft.

XS
SM
MD
LG