Linkovi

Cvetković: Dosadašnji model rasta neodrživ


Cvetković: Dosadašnji model rasta neodrživ
Cvetković: Dosadašnji model rasta neodrživ

Novi model privrednog rasta Srbije bio je tema okruglog stola Ekonomist medija grupe, na kome je premijer Srbije Mirko Cvetković poručio da je dosadašnji model rasta - zasnovan na potrošnji - neodrživ.

Rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biće između jedan i po i dva odsto, najavio je danas premijer Mirko Cvetković otvarajući okrugli sto Ekonomist medija grupe. Premijer je priznao i da je Vlada često sama sa sobom u konfliktu jer, s jedne strane želi da budžet više bude okrenut kapitalnim investicijama, a s druge da poveća plate i penzije. Ta dva cilja su potpuno suprotstavljena, objasnio je Cvetković i rekao da je dosadašnji model rasta zasnovan na pumpanju potrošnje neodrživ i da se mora ići na novi model, koji podrazumeva povećanje proizvodnje i izvoza:

"Dosadašnji model rasta i razvoja je iscrpeo svoju snagu. On je obezbedio u kontinuitetu od nekoliko godina visoke stope rasta, ali je u isto vreme pokazao čitav niz slabosti i rizike – u prvom redu to je rizik od takozvanog računa tekućeg plaćanja prema inostranstvu, gde smo imali deficit".

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik istakao je da Srbija beleži oporavak privrede, ali slab. On je poručio i da ne očekuje da će biti produžen aranžman Srbije i MMF-a:

"Ali to nije loše, u smislu da ako pravila o fiskalnoj odgovornosti budu primenjivana u potpunosti i na vreme– to će pomoći privredi da se razvija i bez programa Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom".

Guverner Dejan Šoškić rekao je da se nada da inflacija neće premašiti projektovanu granicu od osam odsto, ali je dodao da čak i ako se to dogodi - neće biti kraj sveta. Kretanje inflacije zavisiće od kretanja cena roba koje su pod kontrolom države, kaže guverner, dok je ministar energetike Petar Škundrić, osim stava da cene energenata moraju da se menjaju, izbegao da odgovori na pitanje kada će i koliko poskupeti struja i gas.

XS
SM
MD
LG