Linkovi

Obeležen Dan Roma u Srbiji


Dan Roma obeležen širom zemlje, ali se javnost ipak više bavila razgovorom koalicionih partnera Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o novoj Vladi Srbije.

Kroz mnoge manifestacije i stručne razgovore danas je u Srbiji obeležen Međunarodni dan Roma, ali je cela ova važna tema ipak ostala u pozadini nastavka pregovora o novoj Vladi Srbije.

U Srbiji je danas obeležen Međunarodni dan Roma uz osnovnu poruku da se položaj ove manjine popravlja, ali da je i veoma težak, o čemu najbolje govore podaci - romsku zajednicu pre svega prati generacijsko siromaštvo i odnos društva sa stereotipima i predrasudama.

U Srbiji je evidentirano oko 750 romskih naselja u Srbiji, od kojih su 160 nehigijenska, a prema podacima koje je izneo predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović 95 odsto Roma u Srbiji nemaju stalno zaposlenje, a 90 odsto su korisnici materijalnog obezbeđenja.

Nažalost, položaj Roma je tema o kojoj se ne priča mnogo – izuzev na današnji dan.

U međuvremenu, političke teme zaokupljaju pažnju srpske javnosti, a danas je posebno bio interesantan razgovor sadašnjih koalicionih partnera Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o novoj Vladi Srbije.

Kako je posle susreta izjavio lider naprednjaka, nije se razgovaralo o sastavu nove vlade, već o privrednim temama. Mi ne želimo da formiramo partijsku vladu, već je naš cilj je da ujedinimo Srbiju i uđemo u teške reforme, istakao je Vučić.

"Nismo pričali o tome ko će na koji način da bude deo Vlade, ali sam ja rekao da smo mi spremni da razmatramo i da pre vikenda se dogovorimo i o učešću SPS-a sa koalicionim partnerima na različite načine u toj Vladi. Mi nemamo tabu tema. Nama nije potrebna svekolika moć i vlast – nama je potrebno jedinstvo i ujedinjene po teškim pitanjima i teškim temama", rekao je Vučić.

Lider socijalista, Ivica Dačić je ocenio da u dosadašnjoj saradnji u Vladi nije napravljena nijedna greška kad je reč o putu kojim zemlja ide, kao i da je sada prilika da se zahvati ekonomija. Dačić ističe da je SPS spremna da pomogne dalje jačanje države, da je razgovarano o tome šta treba dalje učiniti i da nije bilo nesuglasica sa naprednjacima.

"Još jednom ponavljam našu želju da, imajući u vidu da SNS-u nije potreban koalicioni partner da bi napravila brojčanu većinu, mi izražavamo našu političku spremnost da zajednički doprinesemo da Srbija ne propusti ovu priliku. I da se Srbija razvija", poručio je Dačić.

Poziv za razgovore o formiranju vlade dobiće i predstavnici Nove demokratske stranke, koji bi u četvrtak trebalo da razgovaraju sa liderom naprednjaka.

Boris Tadić je poručio da se nacionalni i strateški ciljevi NDS-a i SNS-a ne razlikuju, da je spreman na razgovor o načinu ostvarenja tih ciljeva, kao i da SPS ne može ni na koji način da pozitivno doprinese budućoj Vladi Srbije.
XS
SM
MD
LG