Linkovi

Obeležen Svetski dan Roma


Skup "Analiza postojećeg stanja u sprovodjenju Strategije za unapredjenje položaja Roma i implementacije Dekade Roma", održan je danas u Domu Narodne Skupštine Srbije.
Skup "Analiza postojećeg stanja u sprovodjenju Strategije za unapredjenje položaja Roma i implementacije Dekade Roma", održan je danas u Domu Narodne Skupštine Srbije.

Svetski dan Roma ustavnovljen je pre 40 godina, na kongresu u Londonu i od tada se obeležava širom sveta. U Srbiji je današnji dan iskorišten da se još jednom ukaže na i dalje težak položaj Roma i na probleme sa kojima se ova zajednica suočava.

Uz poruku da je neophodno Rome u što većem broju uključiti u sistem obrazovanja, omogućiti im zdravstvenu zaštitu i lakše izdavanje ličnih dokumenata, danas je u Srbiji mnogobrojnim manifestacijama obeležen Svetski dan Roma.

U centru Beograda je održan ulični performans, a u Skupštini Srbije održano je javno saslušanja na kome je ocenjeno da su u Srbiji u poslednje vreme načinjeni pomaci u unapređenju položaja Roma, ali da to još nije dovoljno. Sa takvom ocenom se slaže i državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Slavica Denić, koja dodaje da se ovaj dan mora iskoristiti za ukazivanje na probleme sa kojima se Romi u Srbiji suočavaju:

"Sve ovo što je do sada urađeno nikako nije dovoljno – to je samo početak rešavanja problema. I ove godine Dekade Roma koje su iza nas nikako ne možemo biti zadovoljni sa rezultatima, ali smo zapravo postavili insitucionalne okvire za rešavanje problema i to je nešto što je jako važno."

Na otvaranju večerašnje izložbe povodom 40-te godišnjice obeležavanja Svetskog dana Roma, direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković ističe da oni koji koji napadaju Rome zapravo kaljaju obraz većinske nacije. Ipak, po njegovoj oceni stanje u Srbiji je bolje nego u nekim drugim sredinama:

"Na drugim mestima, a ja to vrlo dobro mogu da procenim, bogami ima i pitanja o naciji, ima i suživota, ima i kontraživota, ima i batina za Rome. I u Beogradu toga ima, da se razumemo, ali je to u daleko manjoj meri nego što je to u nekim drugim sredinama."

A u ovogodišnjem izveštaju Amnesti internešenala, zasnovanom na istraživanju sprovedenom tokom 2010-te i 2011-te godine, od srpskih vlasti se traži da zaustave seriju prinudnih iseljavanja u Beogradu i obezbeđivanje odgovarajućih uslova za stanovanje Roma.

Od aprila 2009-te je zabeležen veći broj iseljavanja romskih naselja, ističe se u izveštaju i od Srbije se zahteva da ispunjava međunarodne obeveze, što podrazumeva da se Romima garantuje pravo na stanovanje uz obezbeđenje sanitarija, pristup javnim uslugama i zapošljavanju, kao i sigurnost da neće biti novih prinudnih iseljavanja.

XS
SM
MD
LG