Linkovi

"Kanvas" - škola za obaranje diktatora


Визит на «Пуэбло»
Визит на «Пуэбло»

Veterani bunta u Srbiji, koji je pomogao da se sa vlasti svrgne bivši predsednik Slobodan Milošević, sada uče opozicione grupe širom sveta kako je moguće oboriti diktatora. Novinar Glasa Amerike Henri Ridžvel posetio je nedavno kancelariju organizacije „Kanvas“ u Beogradu, odnosno Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije.

Na periferiji Beograda, u centru stambenih blokova izgrađenih za vreme SFR Jugoslavije, nalazi se neupadljiva kancelarija organizacije „Kanvas“. Unutra, Srđa Popović vodi Radionicu nenasilne revolucije.

„Naša prvobitna ideja 2003. bila je da pomognemo grupama iz Zimbavea i Belorusije, koje su bile inspirisane srpskom revolucijom. Sve je počelo kao hobi, a ne kao stvarni posao. Ali kako je stizalo sve više zahteva i sve više grupa bilo inspirisano, naš kurikulum je takođe postajao sve ozbiljniji“.

Popović je bio lider studentske grupe „Otpor“, koja je igrala ključnu ulogu u pobuni 2000, kada je tadašnji predsednik Slobodan Milošević zbačen sa vlasti. Taktiku koju je naučio tada sada prenosi grupama širom sveta.

Film, koji je sniman o tome, pod naslovom „Zbacivanje diktatora“, sada je deo kurikuluma organizacije „Kanvas“.

„Radionice Kanvasa obično traju sedam dana. Prvo treba shvatiti da je potrebna vizija budućnosti, posle čega ljude učimo osnovne principe za postizanje uspeha kroz nenasilnu borbu. A to su jedinstvo, planiranje unapred, disciplinovano nenasilje i posebno naglašavanje važnosti uzdržavanaj od nasilja“, priča Popović.

„Kanvas“ je ogranizovao radionice za opozicione grupe u Egiptu 2009, uključujući pokret „6. april“ koji je igrao ključnu ulogu u svrgavanju Mubarakovog režima dve godine kasnije. Popović se divi disciplini koju su demonstranti ispoljili tokom suočavanja sa vlašću.

„Oni su pozivali ljude da dolaze na Trg Tahrir sa pet različitih mesta, na kojima bi se pojavila policija. Oni bi u međuvremenu jedne druge obavestili kako da prođu kroz lavirinte ulica da bi prošli policajcima iza leđa. Druga važna stvar je da su bili veoma dobri u izgradnji jedinstva. Svi su se odrekli pojedinačnih simbola svojih grupa i usvojili zastavu Egipta kao zajednički“.

Posle revolucije u Tunisu i Egiptu, na internet stranici „Kanvasa“ broj posetilaca je enormno skočio. Skinute su na hiljade kopija knjige o mirnoj revoluciji. Knjige „Kanvasa“ prevedene su na sedam jezika, uključujući arapski i farsi, koji su posebno popularni. Stisnutu pesnicu, koja je bila simbol Otpora, preuzele su grupe od Kenije do Belorusije.

Zbog svih radionica, Srđa Popović ima neverovatan raspored.

„Putujemo svuda, od Azije do Južne Amerike, do Pacifika i Okeanije. Radili smo na mestima kao što su Zapadna Papua i Fidži. Raspored je zaista egzotičan. Ali u stvarnosti nekada mora da se radi u hotelu, u školskoj učionici, na plaži. Na plaži na Maldivima, to je stvarno uzbudljivo“.

Mnogo je vremena prošlo od demonstracija održanih na Trgu republike u Beogradu pre deset godina. Barikade su zamenjene trotoarom i kafićima, a umesto protestnog skandiranja sada se čuju zvuci fontane. Međutim, nisu svi uvereni da srpski model treba izvoziti u svet. Miljenko Dereta je direktor nevladine organizacije, Građanska inicijativa.

„To pre svega uopšte nije bila revolucija, bila je to samo smena ličnosti. I vrlo smo naivno, možda čak romantično, mislili da jedna ličnost može da promeni sistem. Sistem i dalje postoji i mi se i dalje borimo za promenu“.

Srđa Popović se slaže da svrgavanje direktora predstavlja samo prvi korak.

„Smenjivanje loše osobe je ponekad mnogo lakše nego izgrađivanje demokratskih institucija“.

A tu će lekciju, kaže Popović, demonstranti širom arapskog sveta naučiti vrlo brzo.

XS
SM
MD
LG