Linkovi

Beograd za detaljnu istragu


Dik Marti u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Posle usvajanja Rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu, autor izveštaja Dik Marti predlaže formiranje ad hoc suda, jer po njegovoj oceni Euleks, kakav je danas, ne može da istraži navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela Rezoluciju o trgovini ljudskim organima, otvoreno je nekoliko pitanja–a pre svih da li će biti pokrenuta istraga, ko bi trebalo da vodi tu istragu i ko bi sudski vodio slučaj.

U Beogradu se ocenjuje da je na potezu međunarodna zajednica, koja po mišljenju ministarke pravosuđa Snežane Malović mora da pokrene sveobuhvatnu i nezavisnu istragu, dok će srpski organi pružiti svu podršku i pomoć u istrazi zločina. I premijer Srbije očekuje detaljnu istragu, a usvojena Rezolucija u potpunosti podržava stav Vlade da je u ratovima na području bivše Jugoslavije bilo zločina na svim stranama, rekao je Mirko Cvetković.

Sveobuhvatna istraga o onome što se događalo na Kosovu, posebno 1999-te godine je preduslov procesa pomirenja u celom regionu i normalizacije sveukupnih odnosa, izjavio je danas ministar rada Srbije Rasim Ljajić:

"I da je sada na potezu međunarodna zajednica, tačnije oni koji vrše suštinsku i faktičku vlast na Kosovu. Posebno pravosuđe, tačnije Euleks, za koga je Ketrin Ešton naglasila da ima kapaciteta da sprovede ovu istragu."

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine će u potpunosti biti spremno da sarađuje i da sve relevatne dokaze dostavi Euleksu, rekao je još Ljajić i dodao da je ta saradnja potrebna i sa drugim zemljama, a pre svega sa Albanijom:

"Mi očekujemo da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Albaniju da aktivno učestvuje u istrazi koja će se tim povodom pokrenuti. Na kraju krajeva, veliki broj dokaza se nalazi na teritoriji Albanije."

A ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji prisustvuje zasedanju Afričke unije u Adis Abebi, je pozvao pozvao sve članice ove organizacije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne kriminalističke istrage navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima.

XS
SM
MD
LG