Linkovi

Samit regionalnih lidera u Srbiji


Samit regionalnih lidera u Srbiji
Samit regionalnih lidera u Srbiji

Uoči sutrašnjeg Uneskovog samita lidera regiona u Viminacijumu kod Kostolca, srpski predsednik se sastao sa predsednicima Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Pre Uneskovog regionalnog sastanka šefova država jugoistočne Evrope, koji se održava sutra u Viminacijumu kod Kostolca, domaćin skupa, srpski predsednik Boris Tadić sastao se danas u odvojenim susretima sa predsednicima Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Ivom Josipovićem, Filipom Vujanovićem i Ðorđom Ivanovom i razgovoru s njima potvrdio spremnost Srbije da unapredi saradnju u regionu.

Na sastanku s predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim Tadić je naveo da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u svim oblastima, dok je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Vujanovićem Tadić je naglasio da Srbija želi najbliže moguće prijateljske odnose i da daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU.

Predsednici Makedonije i Srbije, Đorđe Ivanov i Boris Tadić
Predsednici Makedonije i Srbije, Đorđe Ivanov i Boris Tadić

Uz poruku da je Srbija veoma zainteresovana da se pitanje dvojnog državljanstva reši u što kraćem roku, Tadić je, kako se ističe u saopštenju Pres službe predsednika Srbije, istakao da prava Srba u Crnoj Gori ne smeju biti svedena na manjinska i da treba da se omogući ravnopravan status srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore.

U razgovorima srpskog i hrvatskog predsednika istaknuto je da su odnosi Srbije i Hrvatske previše važni, kako za dve države i narode, tako i za region, te da bi neodmerene izjave državnih zvaničnika njihov razvoj dovele u pitanje. Predsednici Tadić i Josipović su naglasili da će podstaći svoje vlade da ubrzano rešavaju sva otvorena pitanja - izbeglih, nestalih, granica, sukcesije i prava manjina, navodi se u saopštenju iz Pres službe predsednika Srbije.

A pre susreta sa Tadićem, hrvatski predsednik je jutros, po dolasku u Srbiju obišao selo Kukujevci u istočnom Sremu, u kome je pre rata živelo je 500 hrvatskih porodica, a danas ih je ostalo samo pet. Posle posete Šidu i susreta sa čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice, Josipović je izjavio da iako ima još dosta toga što treba učiniti, u poslednjih 10 godina vidan je napredak u položaju Hrvata u Srbiji.

"Važno je da ljudi imaju slobodan izbor i mogućnost. U vreme kada je strah taj koji sprečava povratak – to je veliki problem. Isto tako veliki je problem ako postoji otpor povratku. Druga je vrsta problema ako postoje ekonomski i slični razlozi. Te slične probleme vidimo i mi u Hrvatskoj. Zadatak i hrvatske Vlade i Vlade Srbije, rekao bih i u Bosni i Hercegovini i svim zemljama je da ljudima omogući povratak. A njihov je slobodni izbor hoće li to učiniti."

Josipović je pozvao građane hrvatske nacionalnosti da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne kao Hrvati, a predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić je posle razgovara sa hrvatskim predsednikom izjavio da danas u pokrajini niko ne treba da se plaši ako ne pripada većinskom narodu, ne govori većinskim jezik i ne pripada većinskoj crkvi.

XS
SM
MD
LG