Linkovi

Srbija: Stotine hiljada izbeglih i raseljenih


Sa oko 300.000 izbeglih i raseljenih lica Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju izbeglica.

Danas je u Srbiji obeležen Svetski dan izbeglih i tim povodom ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je posetila Kolektivni centar za izbegle i raseljene u Krnjači - gde se na licu mesta uverila u teškoće sa kojima žive izbeglice.

Sa oko 300.000 izbeglih i raseljenih lica Srbija je na prvo mestu u Evropi po broju izbeglica. Od ovog broja njih 3.000 smešteni u kolektivnim centrima o kojima se stara država, a oko 12.000 živi u takozvanim nepriznatim centrima. Kako je danas, povodom Svetskog dana izbeglica slikovito rekao republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić,
svaka deseta osoba koju srećemo na ulici u Srbiji došla prinudno, odnosno proterana je odnekud.

Tokom današnje posete Kolektivnom centru izbeglih i raseljenih u Krnjači, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je istakla da su Sjedinjene Države od 1997. godine donirale više od 30 miliona dolara za rešavanje problema izbeglica. SAD će i dalje zajednički raditi sa Komesarijatom za izbeglice, UNHCR i OEBS-om da se pronađe adekvatno rešenje, rekla je Vorlik:

"Mnoge od ovih porodica su u teškoj finansijskoj situaciji, zdravlje im je ugroženo. Već mnogo godina su ovde, pa je i emocionalno njihov život veoma težak i zbog toga zaslužuju svu pomoć i pažnju koju možemo da im pružimo, a kruna svega bi bilo da se pronađe adekvatno stambeno rešenje za njih."

Republički komesar Vladimir Cucić je rekao i da se u Srbiji dnevno za pet porodica raseljenih i izbelih reši stambeni problem, ali da je tim tempom potrebno još 17 godina da se reši problem svih raseljenih i izbeglih. Po njegovim rečima niko neće biti iseljen, niti će iko izaći na ulicu iz centra.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG