Linkovi

Usvojena Deklaracija o izbeglicama


Ministri spoljnih poslova Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore, Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Goran Jandroković i Milan Roćen potpisuju zajedničku deklaraciju nakon ministarske konferencije o rešenju pitanja izbeglica na zapadnom Balkanu

Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska danas su potpisale Deklaraciju o rešavanjima problema izbeglica, kojom je predviđeno i održavanje donatorske konferencije iduće godine za prikupljanje više od 500 miliona evra za trajno rešenje problema izbeglih. Evropski komesar Štefan File obećao da će EU dati polovinu potrebnog novca, a zemljama potpisnicama Deklaracije poručio da će Deklaracija pozitivno uticati na stav članica EU o proširenju Unije.

Od Beograda se na putu ka EU očekuje nastavak implementacije donetih zakona i postizanje napretka u dijalogu sa Prištinom, ponovio je danas poruku evropski komesar za proširenje Štefan File u razgovoru sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. Nastavak pregovora sa Prištinom se očekuje u što skorije vreme, to jest kada za to budu stvoreni uslovi, odgovorio je Cvetković i izrazio nadu da će Srbiji u decembru biti dodeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji s obzirom na značajan napredak koji je postigla.

File, koji je danas u Beogradu prisustvovao potpisivanju Deklaracije o rešavanju pitanja izbeglica je ukazao na značaj ovog dogovor Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u kontekstu daljeg pridruživanja država regiona Evropskoj uniji:

"Ovo je važan signal i snažno ohrabrenje zemljama članicama EU u podsticanju i pokretanju daljeg proširenja Unije u decembru na sednici Evropske komisije."

Kako smatra visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, vlade četiri zemlje pokazale su veliku hrabrost i mudrost odlučivši se za zajednički pristup rešavaju problema izbeglica i raseljenih lica, dok je, po oceni šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za za konačno rešenje pitanja izbeglica na Balkanu neophodna politička volja, međusobno razumevanje i zajednički napori svih aktera:

"Srbija insistira na usklađenom regionalnom pristupu. To znači da će se prava i potrebe svih izbeglica, bilo da su u matičnim zemljama, ili zemljama koje su ih primile, izjednačiti."

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandroković je istakao da će Hrvatska nastaviti da ulaže u obnovu razorene imovine, vraćanje penzijskih i stanarskih prava, i jačanje sistema za povratak izbeglica, a u Bosni i Hercegovini je, po rečima šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, država odlučila da se kreditno zaduži kako bi pitanje izbeglica bilo što brže rešeno:

"Naš region je pokazao spremnost i odlučnost da kroz saradnju i podršku međunarodne zajednice uspešno vodi i ovako složene i osetljive programe. Ima li težih nego što je trajno rešenje problema izbeglica", naglasio je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen.

Danas usvojenom Deklaracijom države potpisnice su se obavezale da najhitnije rešavaju probleme izbeglica. Za početak 2012 planirana je donatorska konferencija na kojoj vlade četiri zemlje treba da obezbede 584 miliona evra za rešavanje statusa 74.000 najugroženijih izbeglih u regionu.

XS
SM
MD
LG