Linkovi

Proslava početka pregovora sa EU


Prijem povodom početka pregovora sa EU, Beograd 15. decembar 2015.

Prijem povodom otpočinjanja pregovora sa EU održan u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, a gudački kvartet Beogradske filharmonije pozdravio je goste himnom EU "Oda radosti".

Povodom jučerašnjeg otpočinjanja pregovora sa EU o prva dva poglavlja, premijer Srbije Aleksandar Vučić organizovao je danas u Beogradu prijem za predstavnike diplomatskog kora i druge zvaničnike.

Srbija je donela stratešku odluku o pristupanju Evropskoj Uniji i put ka članstvu je sada vrlo jasno definisan, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, uz ocenu da Međuvladina konferencija o otvaranju poglavlja predstavlja istorijski trenutak koji je evropsku perspektivu Srbije učinio vrlo opipljivom.

Na svečanom prijemu Vlade Srbije, Devenport je istakao da je Srbija mnogo napredovala na putu ka EU u protekloj godini – od završetka akcionih planova u oblasti vladavine prava i primene obaveza iz briselskih pregovora, do jačanje odnosa sa susedima i ekonomskih reformi.

"Ima još mnogo posla u svim oblastima, uključujući poboljšanje poslovne klime, uspostavljanje vladavine prava, u vezi sa energetikom i ekologijom. Ali, imate sjajne i stručne ljude, van Vlade, kao i u samoj Vladi, koji mogu da sprovedu sve vaše i naše zajedničke planove", rekao je Davenport.

Na prijemu koji je priredio za predstavnike diplomatskog kora i zvaničnike povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Evropa više nije nedosanjani san, već nešto što Srbija može da dohvati, ali što zavisi od truda i rada.

Vučić se zahvalio svim ljudima iz nezavisnih institucija, svim političkim stranakama, ljudima iz civilnog i nevladinog sektora, ali i ljudima u administraciji, njih oko 3.000, koji su ceo posao evropskih integracija izneli na svojim leđima.

"Otvorili smo poglavlja, koja nam znače sve to – sa jedne strane znače pravnu državu, jačanje naših institucija, borbu protiv korupcije i kriminala. Sa druge strane, znači napredak naše ekonomije, dolazak mnogih investitora. Ne samo iz EU, već i iz Japana, Koreje, SAD, pa i mnogih drugih koji ne pripadaju tim zemljama", poručio je Vučić.

Zanimljivo je da je današnji prijem održan u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, koja je obnovljena sredstvima EU, a da je gudački kvartet Beogradske filharmonije pozdravio goste himnom EU "Oda radosti".

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i kompletna Vlada.

XS
SM
MD
LG