Linkovi

Britanska vlada traži kaznu za Srbiju


Srpski fudbaler Miloš Ninković i engleski igrač Deni Rouz za vreme utakmice u Kruševcu, 16. oktobra 2012.
Srpski fudbaler Miloš Ninković i engleski igrač Deni Rouz za vreme utakmice u Kruševcu, 16. oktobra 2012.

Posle rasističkog vredjanja engleskih fudbalera na utakmici u Kruševcu, britanski premijer Dejvid Kameron zahteva oštru kaznu za Srbiju.

Podrška ulasku Srbije u EU je opala na svega 47 odsto građana. Prema istraživanju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku oko 35 odsto građana izričito se protivi članstvu Srbije u EU, što je čak 10 odsto više nego u junu, dok ih je 18 odsto neodlučno. Istraživanje je pokazalo i da su najveći protivnici EU mladi, što su pokazali i poslednji događaji u Kruševcu, na utakmici mladih selekcija Srbije i Engleske, gde su navijači vređali engleske fudbalere na rasnoj osnovi.

Događaji u Kruševcu za vreme i posle utakmice mladih reprezantacija Srbije i Engleske mogli bi da bace senku i na odnose dve zemlje – predstavnicima Fudbalske asocijacije Engleske pridružio se i britanski premijer Dejvid Kameron zahtevom za najoštriju moguću kaznu Srbiji zbog uvreda na rasnoj osnovi.

Engleski savez je zatražio od Uefe oštro sankcioniše rasističke ispade u Kruševcu, a britanski ministar sporta Hju Robertson obratio se pismom predsedniku Uefa Mišelu Platiniju u kome zahteva da se odmah sprovede istraga o ovom incidentu.

Sa druge strane, u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije, uz izvinjenje gostima iz Engleske, tvrdi se da nije bilo rasističkih ispada, a da je provokacija crnoputog engleskog fudbalera Denija Rouza pokrenula nemile scene koje su usledile. Iz FSS poručuju da će hitno pokrenuti disciplinski postupak i kazniti krivce, ali uprkos takvom stavu fudbalskih čelnika, ovdašnja javnost očekuje da će zbog scena iz Kruševca Srbiji biti oštro kažnjena višegodišnjom zabranom igranja na međunarodnoj sceni.

Beogradski novinar Boško Jakšić, govoreći o ponašanju navijača u Kruševcu, kaže da huligani takvo navijanje smatraju vrlo legitimnim i misle da su rasistički slogani i povici isto kao i bilo koji drugi vid navijanja:

“Cela Srbija će plaćati cenu ponašanja gomile huligana na utakmici u Kruševcu. Ali, lekcija mora da se nauči – a to je da srpske vlasti moraju mnogo ozbiljnije da se uhvate u koštac sa problemom huligana, nego što su to činili do sada tolerišući njihovo ponašanje”, ocenjuje Boško Jakšić.

Gotovo celokupna srpska javnost je listom osudila događaje na utakmici u Kruševcu.

I dok iz Fudbalske asocijacije Engleske saopštavaju je da će ubuduće razmisliti da li će slati svoje timove u Srbiju, srpska ministarka sporta Alisa Marić najoštrije je osudila bilo kakav vid nasilja. Direktor selekcija FS Srbije Savo Milošević je poručio da će biti kažnjeni svi odgovorni za incident između mladih selekcija Srbije i Engleske u Kruševcu. Lider LDP-a Čedomir Jovanović je ocenio da je rasizam viđen u Kruševcu slika Srbije i dodaje da su rasistički ispadi u Kruševcu slika sistema vrednosti koji proizvode i neguju političari koji vode Srbiju.
XS
SM
MD
LG