Linkovi

Cvetković: Članstvo u EU strateški cilj


Nobelovac Robert Mandel, predsednica Izvršnog odbora banke Inteza Draginja Djurić i premijer Srbije Mirko Cvetkovic prisustvuju poslovnoj konferenciji Banke Inteza o budućnosti evra.
Nobelovac Robert Mandel, predsednica Izvršnog odbora banke Inteza Draginja Djurić i premijer Srbije Mirko Cvetkovic prisustvuju poslovnoj konferenciji Banke Inteza o budućnosti evra.

Naspram stava nobelovca Roberta Mandela da Srbija treba da uvede fiksni kurs dinara, na današnjoj konferenciji posvećenoj evropskoj valuti čuli su se glasniji stavovi da zbog velike inflacije, nezaposlenosti i budžetskog deficita nije vreme za takav potez. Na istom skupu premijer poručio da Srbija ostaje na evropskom kursu.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje Srbije jer, po rečima srpskog premijera Mirka Cvetkovića, evropska perskpektiva garantuje bolju budućnost za građane. Na poslovnoj konferenciji koju je organizovala Banka Inteza, premijer je istakao da niz sistemskih i zakonskih promena, koje se sprovode u dogovoru sa EU u MMF-om imaju za cilj ostvarenje podsticajnog ambijenta za investiranje u Srbiju:

"Vlada Srbije i Narodna skupština ovih dana zaokružuju zakonske i ostale aktivnosti, čime su praktično ispunjeni svi uslovi za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Reč je o sistemskim i reformskim promenama u ekonomskim i drugim oblastima života, koje su u skladu sa evropskim standardima i funkcionalnom, tržišnom privredom", poručio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, puna pažnja se posvećuje održavanju markoekonomske stabilnosti, a vlada je, u pregovorima sa MMF-om preuzela odgovornost za jačanje discipline u oblasti javnih finansija. Premijer je upozorio da se smanjuje rast BDP-a na svega dva odsto u ovoj, a tri narednoj godini, kao i da je za brže zapošljavanje i rast standarda potreban rast od oko pet odsto.

To je strateški cilj koji se mora postići u narednim godinama, rekao je Cvetković, dok je predsednica Izvršnog odbora Banke Inteze i domaćina skupa, Draginja Ðurić, izjavila je da Srbiji predstoji odlučnije suočavanje sa već postojećim problemima u domaćoj ekonomiji:

"Događaji iz jesenji 2008. nepovratno su promenili postulate funkcionisanja finansijskog tržišta. Godine impresivnih stopa rasta globalne ekonomije, ubrzane deregulacije i obilja kapitala zamenila je kriza koja je dramatično usporila svetsku proizvodnju i vratila na ekonomsku scenu državni intervencionizam", rekla je Djurić.

"Nije problem u ovoj zemlji u bankama. Da je privreda kao banke – nama bi svima bilo bolje. Banke su spremne, izdržaće to, ali naš najveći problem ostaje, a to je problem privrede", smatra Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije.

A nobelovac Robert Mandel, koji je takođe učestvovao u radu današnje konferencije, smatra da Srbija postepeno treba da pređe na politiku fiksnog deviznog kursa i uvede valutni odbor, ali tek pošto prethodno uravnoteži budžet i smanji inflaciju. Po rečima Mandela u poređenju sa problemima na globalnom nivou Srbija može da preduzme neka laka rešenja kao što je fokusiranje na rast, stabilnost i privlačenje stranih direktnih investicija, koje su od ključne važnosti.

XS
SM
MD
LG