Linkovi

I predsednički izbori 6. maja


Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je danas novinarima ispred Palate Srbija u Beogradu da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat kako bi omogućio da se 6. maja održe opšti izbori.
Predsednik Srbije Boris Tadic izjavio je danas novinarima ispred Palate Srbija u Beogradu da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat kako bi omogućio da se 6. maja održe opšti izbori.

Još jedan buran politički dan u Srbiji - predsednik Srbije Boris Tadić najavio da će sutra poslati zvaničnu odluku predsednici parlamenta o skraćenju mandata, na osnovu čega bi Slavica Đukić Dejanović trebalo raspiše predsedničke izbore za 6. maj, i preuzme funkciju v.d. predsednika Srbije.

Boris Tadić ostaje predsednik Srbije još danas i sutra, nakon čega će, kako je danas sam najavio, pismom obavestiti predsednicu parlamenta o odluci da skrati mandat i podnese ostavku. Po raspisivanju predsedničkih izbora Tadić će se kandidovati jer, kako je rekao, očekuje pobedu i brzi povratak u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu.

U današnjem razgovoru sa novinarima ispred Palate Srbija Tadić je rekao da će izbori biti teški, a oni će ujedno biti prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu:

"Smatram da je veoma važno da jedan politički ciklus bude na prirodan način zaokružen. Osvajanjem statusa kandidata mi smo dovršili prvu etapu tog političkog ciklusa, sad nas čeka drugi deo tog puta. I on je veoma važan. Pre svega tiče se ekonomskih i političkih reformi koje su pred Srbijom. One su kompleksne, veoma duboke i označavaju suštinsku i kvalitativnu promenu našeg društva."

Kako je izjavila predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović – izbore sigurno neće danas raspisati, već će sačekati i zvaničnu informaciju od predsednika Srbije. Novinarima u Skupštini ona je najavila i da će Ivica Dačić biti kandidat socijalista:

"Mislim da će predsednički izbori na kojima će naš kandidat biti Ivica Dačić zapravo biti snaga za parlamentarne i lokalne izbore. Jer tamo gde smo i formalno predvođeni Ivicom Dačićem možemo biti samo jači."

Za sada je učešće u predsedničkoj trci najavio i lider naprednjaka Tomislav Nikolić koji je danas izjavio da očekuje pobedu na izborima za predsednika Srbije.

A kao predsednik Srbije Boris Tadić je danas učestvovao i na sednici Koordinacionog tela za proces pristupanja EU, sa koje je poručio da Vlada Srbije i stranke, pojedinci i nosioci državnih funkcija imaju zadatak da obezbede stabilan politički ambijent koji pospešuje pregovore, a ne ambijent koji Srbiju uvodi u konfikte u regionu i konfliktne procese sa EU.

Zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino je ocenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU vrlo važan politički signal zahvaljujući kome Srbija ulazi u novu fazu integracija, kao i da je poznato šta Srbija treba da uradi da bi otvorila pristupne pregovore sa EU:

"Ima još mnogo oblasti u kojima treba puno da se radi. Tu posebno mislim na sveukupne reforme u javnoj administraciji i završetak reforme sudstva. Ali neću da krijem da su potrebni i dalji napori ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom."

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kazala je da će se i pre članstva Srbije u EU dogoditi promena naccina funkcionisanja izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, kao i nezavisnih regulatornih tela. Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da Srbija ne bi trebalo da ide linijom manjeg otpora i da ispunjava samo ono što od nje traži Brisel, nego da sprovodi suštinske strukturne reforme, jer je to u njenom interesu.

XS
SM
MD
LG