Linkovi

Počeli pregovori o formiranju Vlade Srbije


Lider SNS-a Aleksandar Vučić i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor (izvor: SNS)
Lider SNS-a Aleksandar Vučić i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor (izvor: SNS)

Lider SNS-a Aleksandar Vučić održao je prvi susret sa, po svemu sudeći, budućim koalicionim partnerom – Ištvanom Pastorom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara

Nova Vlada biće poznata do 25. aprila i imaće 19 ili manje članova, najavio je danas lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Čini se da je izvesno i da će okosnicu opozicije činiti DS, a ko će sve ući u Vladu - o tome će odlućiti SNS nakon razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Danas je Vučić razgovorao sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić započeo je danas pregovore o formiranju nove Vlade Srbije, a prvi susret održao je sa, po svemu sudeći budućim koalicionim partnerom – Ištvanom Pastorom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara. Posle susreta lideri dve stranke su govorili o spremnosti na saradnju za dobrobit Srbije, a Aleksandar Vučić je to prilikom istakao da su na nedavnoj sednici predsedništva stranke svi bili složni jedino oko stava da se SVM-u ponudi ulazak u Vladu:

"Naša jedinstvena nepodeljena želja jeste da u narednom periodu zajednički radimo sa SVM i gospodinom Pastorom. U teškom periodu za Srbiju, ali u periodu koji treba da donese stvaranje zdrave privrede, zdrave Srbije, normalne i pristojne evropske zemlje iz koje više nikada neće biti povratka unazad. I ja sam zato veoma zadovoljan sadržinom razgovora."

Iako je pre godine SVM odbila poziv SNS-a da učestvuje u formiranju Vlade, posle današnjeg razgovora čini se da je ulazak ove manjinske partije ovoga puta gotova stvar, a kako je objasnio Ištvan Pastor promena stava se može objasniti činjenicom da se u protekle dve godine mnogo toga desilo u Srbiji. Iako je Vučić ponudio SVM i ministarska mesta u budućoj Vladi, Pastor je ostao pri stavu da SVM ne želi ministre u Vladi, već da je dovoljno da ima državne sekretare:

"Mi smo kao stranka, u skladu sa skromnim mogućnostima i snagom spremni da budemo partneri traženju rešenja iz ove situacije. Spremni smo na to zbog toga što Srbiju doživljavamo kao svoju zemlju, spremni smo zato jer nam je stalo do toga da ovde možemo normalno živeti."

Što se tiče razgovora sa drugim strankama, Vučić je rekao da će pozvati i lidera socijalista, a eventualna koalicija će zavisiti od toga da li je SPS i dalje za povećanje plata i penzija ili za preuzimanje teških koraka. On je rekao da će danas telefonom još jednom razgovarati sa predstavnicima NDS-a, možda i sa njenim liderom Borisom Tadićem i dodao da se nada da će onda narednih dana uslediti sastanak. A kako se procenjuje, za sada je prilično izvesno da će buduću opoziciju činiti Demokratska stranka i predstavnici Albanaca iz Preševske doline.
XS
SM
MD
LG