Linkovi

Popović: Cilj izbora da se skloni Dačić


Analitičar Dragan Popović
Analitičar Dragan Popović

Analitičar Dragan Popović veruje da će biti vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji i da je, bez obzira na njihov ishod, već sada jasno da se može reći da će Ivica Dačić i SPS biti gubitnici

Bez obzira na činjenicu što će Beograd sutra i zvanično započeti pregovore sa EU o pridruživanju, u Srbiji je politička situacija prilično komplikovana: u SNS-u razmišljaju na jedan način, socijalisti imaju svoje ciljeve, opozicija se i dalje ne snalazi najbolje, a sve se to odigrava u atmosferi mogućih izbora.

U Srbiji u ovom trenutku ne postoji teže pitanje od ovoga – hoće li u skorije vreme biti vanrednih parlamentarnih izbora? Upravo tim, najnezgodnijim pitanjem počinjemo razgovor sa analitičarem Draganom Popovićem, direktorom Centra za praktičnu politiku:

"Dosta je teško predvideti, pre svega zato što je to očigledno odluka koja zavisi samo od jednog čoveka. To nije odluka koja zavisi od nekog stranačkog organa, nemamo tu nikakvih procedura ili sličnih demokratskih pravila na koje bismo mogli sa se oslonimo. Tako da ja mislim da je to stvarno potpuno u njegovoj glavi i da bukvalno sve zavisi od toga kakve su njegove lične kalkulacije. Tako da se ja ne bih usuđivao da predviđam, mada mi jesmo u nekoj vrsti predizborne kampanje, svi se ponašaju kao da su izbori već raspisani. Tako da sam skloniji tome da verujem da će ipak biti vanrednih parlamentarnih izbora."

Izbori za Beograd su zakazani za 16-mart, a ako je zaključivati na osnovu lokalnih izbora koji su održavani poslednjih meseci, nije pitanje ko će pobediti u glavnom gradu, već da li su naprednjaci mogu dobiti i više glasova nego do sada ili je SNS već dosegla svoj maksimum u biračkom telu?

"Mislim da prosto nema prostora da idu dalje gore. Oni su toliki skok napravili – čini i se da su pokupili sve što mogu da pokupe u biračkom telu. I to je jako zanimljiva situacija: praktično, njima cela kampanja ne može da donese više ništa, u smislu glasova. Jako će teško oni ubediti nekoga ko već nije za njih da bude za njih na osnovu kampanje. To je dosta teško zamisliti. Tako da će zanimljivo biti videti motivaciju SNS u predizbornoj kampanji, ja mislim da su i oni svesni da više ne mogu da dobiju glasova."

Ukoliko bude izbora, kampanja će, po oceni Popovića biti vrlo oštra i prljava, a bez obzira na ishod izbora, već sada je jasno da se može reći da će Ivica Dačić i SPS biti gubitnici: niti će on više biti premijer, niti će SPS moći da računaju na toliki broj mesta u Vladi, kaže sagovornik Glasa Amerike:

"Jedini razlog zašto se raspisuju izbori je da se skloni Ivica Dačić. To je svima jasno i čini mi se da i SNS to ne krije. Oni su imali javne izjave da oni žele svog premijera. To je jedini razlog vanrednih izbora i nekako je on već predodređen da bude gubitnik izbora. Samo što ja nikad ne bih potcenio Ivicu Dačića. To je čovek koji je pokazao neviđenu sposobnost za politiku u srpskim uslovima."

Ivica Dačić i SPS pokušavaju da se u ovom trenutku nametnu kao druga po snazi politička opcija u Srbiji – pitanje je, sa druge strane, da li Demokratska stranka ima snage za unutrašnji oporavak i utakmicu sa SPS-om?

"Okolnosti Ivica Dačiću još uvek ne idu na ruku – on jeste sad negde u rangu sa DS, ali uvek treba imati na umu da je Demokratska stranka verovatno na istorijskom minimumu u ovom trenutku. I taj potencijal rezervnih birača koje ima DS, koji su danas apstinenti, ne izjašnjavaju se, ne izlaze na izbore daleko je veći nego potencijal koji ima Ivica Dačić. On je svoj potencijal već ispunio i bilo bi baš iznenađenje da on preko tih 15 posto može da pređe. A Demokratska stranka može."

Opozicija je po mišljenju Popovića, vrlo šarena, razjedinjena i različito gleda na metodologiju političke borbe, smatra Popović. Na jednoj strani su oni koji smatraju da je vreme da se malo ukopaju, primire i ne idu u direktnu konfrontaciju sa vlastima, dok je sa druge strane DS zauzela stav beskompromisnog borca protiv Vučića i naprednjaka, kaže na kraju Dragan Popović.
XS
SM
MD
LG