Linkovi

Dačić: Fusnota je nebitna


Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovaraju pred početak sednice Skupštine Srbije

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je danas da neće da vodi nebesku Srbiju, već državu koja će da ima realnu politiku

Fusnota je nebitna - poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, dok je bivši šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio da je briselske sporazume potpisao i tadašnji potpredsednik Vlade Dačić

Uz napomenu da ni zbog čega neće dozvoliti uzaludne žrtve, srpski premijer Ivica Dačić rekao je danas da neće da vodi nebesku Srbiju, već državu koja će da ima realnu politiku. Srbija nema više kapaciteta za uzaludne borbe, već mora tačno da zna zašto se bori, ocenio je Dačić i dodao da je pregovarački tim je pravio herojstvo na fusnoti na tabli, a potpisano je da će možda na administrativnim prelazima biti neki carinski svedoci:

"Za Srbiju je suštinsko pitanje da Kosovo bude drugačije predstavljeno u odnosu na Srbiju. I to je ispunjeno. Da li će se fusnota nalaziti na tabli ili na papiru, u dokumentima, mislim da je suštinski manje važno pitanje od toga da li je Kosovo predstavljeno na drugi način u odnosu na sve druge međunarodno priznate države."

A bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je interpretacija nove Vlade briselskog sporazuma o učešću na regionalnim skupovima pozitivan korak jer vodi ka stabilizaciji odnosa sa Prištinom, ali ga je ocenio i kao pobedu evropskog posrednika Roberta Kupera i prištinske strane.

U intervjuu agenciji Fonet Stefanović je poručio da to nisu njegovi sporazumi, kako danas ističu predstavnici nove Vlade, već da su to sporazumi Vlade Srbije u kojoj je Ivica Dačić bio vicepremijer i koji je potpisao te sporazume. Mi smo bili jedinstveni tada, kao što je ova Vlada jedinstvena sada, rekao je Stefanović:

"Ono što je problem ove vlasti je što ih čekaju sada mnogo gori koraci. Pitanje električne energije, telekoma i severa Kosova, pa i pitanje manastira su jako teško rešive situacije, koje neće biti moguće rešiti bilo ko bez realističnog pristupa, bez puno kompromisa sa albanskom stranom."

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, koja je sa potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovala otvaranju obnovljenje sportske sale u školi u Kralejvu je pozdravila je napore srpske Vlade da obezbedi napredak u sprovođenju dogovora sa Prištinom:

"Zaista se nadamo da to znači odlučan korak ka učešću srpske vlade na regionalnim sastancima, jer ukazuje na spremnost za napredak u procesu dijaloga."

Odluku Vlade Srbije o učešću njenih predstavnika na regionalnim skupovima na kojima učestvuju i predstavnici Kosova, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je kao ustupak koji je Boris Tadić dao nekome. Mi samo sprovodimo ono što je ranija Vlada dogovarala. Nova vlast još nije učestvovala u takvim razgovorima, rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG