Linkovi

Beograd: Status kandidata zaslužen


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić obraća se novinarima
Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić obraća se novinarima

Srbija je, po oceni predsednika Borisa Tadića ispunila sve uslove za dobijanje statusa kanidata i to je zaslužila. Ipak, kako je danas Tadić ocenio pred građanima Kragujevca, kandidatura još nije dobijena i nema mesta optimizmu.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas da Srbija još nije dobila status kandidata za ulazak u EU, kao i da Srbiji, od jučerašnjih razgovora u Briselu nije postavljen ni jedan novi uslov za kandidaturu. U razgovoru sa građanima Kragujevca, Tadić je istakao da Srbija do 9. decembra ima izvesnih šansi da u direktnim pregovorima sa Prištinom reši još neka pitanja kao što je, na primer, pitanje regionalnog učešća Kosova:

"Jedan optimizan koji se raširio zemljom preko noći treba za trenutak zaustaviti i prevesti ga u racionalnu formu i ništa ne slaviti nego raditi da dobijemo status kandidata. Imamo do 9. decembra još izvesnih šansi."

Dani koji dolaze biće, po rečima potpredsednika srpske Vlade Božidara Đelića, puni napetosti i dodatnih pritisaka na Beograd. Kako je rekao Srbija je ispunila oba uslova koje je Evropska komisija postavila u mišljenju datom 12. oktobra – nastavljen je dijalog sa Prištinom i primenjuju se postignuti dogovori:

"Mi smo dokazali kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelaznim punktovima da možemo naći kompromisno rešenje, a da naš Ustav i državna politika ne budu ugroženi. Možemo naći rešenje i oko tog regionalnog predstavljanja kosovskih zvaničnika, ali ne po svaku cenu i nismo spremni, makar i za status kandidata, koji jeste bitan, jer da nije bitan ne bi sedam sati ministri spoljnih poslova pričali o tome. Mi smo spremni na kompromis, ali ne po svaku cenu."

I ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a u Viljnusu ocenjuje da je teško predvideti hoće li Srbiji biti odobren status kandidata. Tokom dana Jeremić se inače sastao i mnogim evropskim kolegama lobirajući za pozitivan odgovor koji se za tri dana očekuje u Briselu:

"Izvesno je da je ogromna većina iz evropskog prostora čvrsto na stanovištu da je Srbija zaslužila da stekne status kandidata već u petak. Nastavićemo da lobiramo u toku dana, nastavićemo da razgovaramo sa svima, ali jako je teško u ovom trenutku predvideti konačan ishod. Pogotovu imajući u vidu to da će odluku ipak doneti predsednici vlada."

Nadu da će odgovor Brisela biti pozitivan za Srbiju danas je izrazio i ambasador Italije u Srbije Armando Varikijo, a šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je potvrdio da su napravljeni pomaci u razgovorima Beograda i Prištine, ali, kako je rekao, treba biti strpljiv do 9. decembra.

XS
SM
MD
LG