Linkovi

Beograd: Status kandidata zaslužen


Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić obraća se novinarima

Srbija je, po oceni predsednika Borisa Tadića ispunila sve uslove za dobijanje statusa kanidata i to je zaslužila. Ipak, kako je danas Tadić ocenio pred građanima Kragujevca, kandidatura još nije dobijena i nema mesta optimizmu.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas da Srbija još nije dobila status kandidata za ulazak u EU, kao i da Srbiji, od jučerašnjih razgovora u Briselu nije postavljen ni jedan novi uslov za kandidaturu. U razgovoru sa građanima Kragujevca, Tadić je istakao da Srbija do 9. decembra ima izvesnih šansi da u direktnim pregovorima sa Prištinom reši još neka pitanja kao što je, na primer, pitanje regionalnog učešća Kosova:

"Jedan optimizan koji se raširio zemljom preko noći treba za trenutak zaustaviti i prevesti ga u racionalnu formu i ništa ne slaviti nego raditi da dobijemo status kandidata. Imamo do 9. decembra još izvesnih šansi."

Dani koji dolaze biće, po rečima potpredsednika srpske Vlade Božidara Đelića, puni napetosti i dodatnih pritisaka na Beograd. Kako je rekao Srbija je ispunila oba uslova koje je Evropska komisija postavila u mišljenju datom 12. oktobra – nastavljen je dijalog sa Prištinom i primenjuju se postignuti dogovori:

"Mi smo dokazali kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelaznim punktovima da možemo naći kompromisno rešenje, a da naš Ustav i državna politika ne budu ugroženi. Možemo naći rešenje i oko tog regionalnog predstavljanja kosovskih zvaničnika, ali ne po svaku cenu i nismo spremni, makar i za status kandidata, koji jeste bitan, jer da nije bitan ne bi sedam sati ministri spoljnih poslova pričali o tome. Mi smo spremni na kompromis, ali ne po svaku cenu."

I ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a u Viljnusu ocenjuje da je teško predvideti hoće li Srbiji biti odobren status kandidata. Tokom dana Jeremić se inače sastao i mnogim evropskim kolegama lobirajući za pozitivan odgovor koji se za tri dana očekuje u Briselu:

"Izvesno je da je ogromna većina iz evropskog prostora čvrsto na stanovištu da je Srbija zaslužila da stekne status kandidata već u petak. Nastavićemo da lobiramo u toku dana, nastavićemo da razgovaramo sa svima, ali jako je teško u ovom trenutku predvideti konačan ishod. Pogotovu imajući u vidu to da će odluku ipak doneti predsednici vlada."

Nadu da će odgovor Brisela biti pozitivan za Srbiju danas je izrazio i ambasador Italije u Srbije Armando Varikijo, a šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je potvrdio da su napravljeni pomaci u razgovorima Beograda i Prištine, ali, kako je rekao, treba biti strpljiv do 9. decembra.

XS
SM
MD
LG