Linkovi

Poljska za bržu integraciju Srbije


Poljski šef diplomatije, sa saradnicima, tokom susreta sa srpskim ministrom inostranih poslova u Beogradu

U Beogradu je danas boravio poljski šef diplomatije Radoslav Sikorski, koji je u ime svoje zemlje još jednom uputio Srbiji podršku na putu ka EU.

Kao zemlja koja će predsedavati Evropskom unijom u drugoj polovini iduće godine, Poljska će učini sve da ubrza proces evrointegracija Srbije, poručio je danas Radoslav Sikorski, poljski ministar spoljnih poslova. Sikorski je tokom današnje zvanične posete Beogradu upozorio i da proces približavanja zavisi od napretka Srbije u reformama:

"Želim da budete sigurni da kad Poljska preuzme predsedavanje Unijom učiniti sve što je u njenoj moći da ubrza pristupanje država zapadnog Balkana, a posebno Srbije."

Sikorski je istakao da bi bio veoma srećan kada bi u vreme poljskog predsedavanja Srbija započela pregovore o članstvu. I srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, je nakon susreta sa poljskim kolegom, rekao da je Poljska jedan od najvećih pobornika ulaska Srbije i Zapadnog Balkana u EU:

"2011-ta godina će biti godina Evrope. Za Srbiju 2011-ta je godina u kojoj očekujemo da postanemo zvanično kandidat za članstvo u EU i u tom smislu bliska saradnja sa Poljskom, ali i sa svim drugim članicama EU će biti od presudnog značaja za ovu zemlju."

Odgovarajući na pitanja novinara, srpski ministar je najavio da će vlada u četvrtak doneti mišljenje o kosovskim izborima. Jeremić je rekao da lično smatra da se još nisu stekli uslovi da vlada pozove Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima na Kosovu i da mu je teško da zamisli da vlada donese takvu odluku.

XS
SM
MD
LG