Linkovi

Patrijarh Irinej ustoličen u Pećkoj patrijaršiji


Ustoličenje patriijarha Irineja, Pećka patrijaršija, 3. oktobar 2010.
Ustoličenje patriijarha Irineja, Pećka patrijaršija, 3. oktobar 2010.

Patrijarh srpski Irinej ustoličen je danas u Pećkoj patrijaršiji u prisustvu nekoliko hiljada zvanica i vernika. Nakon ceremonije ustoličenja u Peći su kamenovani autobusi sa vernicima.

U tron vrhovnog poglavara njegovu svetost patrijarha Irineja uveli su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan. Čin ustoličenja 45. poglavara srpske pravoslavne crkve počeo je oglašavanjem crkvenih zvona i Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetih Apostola u Pećkoj patrijaršiji. U Besedi nakon ustoličenja Patrijarh Irinej je pozvao na mir i zajednistvo.

"Molimo se Gospodu, svetim pećkim ugodnicima Božjim i svetim kosovskim mučenicima, svima svetima iz roda našega i svim svetim ugodnicima Božjim da u ovoj zemlji zavladaju mir, sloga i ljubav među narodom, i da se što pre zacele sve rane svih, nanete mržnjom i zlobom", rekao je patrijarh Irinej i istakao da srpski narod nema drugu državu, osim zemlje Srbije, u čijem sastavu je kako je kazao vekovima Kosovo i Metohija.

Ceremoniji ustoličenja prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici verskih zajednica iz Rusije, Jerusalima, Rumunije, Albanije, Poljske, Bugarske Kipra i Grčke, a medju prisutnima su bili i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahic.

Od političkih i predstavnika diplomatskog kora ceremoniji su prisustvovali Milorad Pupovac poslanik Samostalne demokratske stranke u hrvatskom parlamentu, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, komandant KFOR-a Erhard Biler i šef EULEKS-a Iv de Kermabon.

Manastirska porta bila je premala da primi sve vernike koji su došli iz svih krajeva kosova, a mnogi su stigli iz čitave Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

I pored toga što su na svim raskrnicama i duž puta koji vodi ka Pećkoj Patrijaršiji bile prisutne pojačane snage kosovske policije više kamenica zasulo je desetak autobusa koji su se vraćali sa ceremonije ustoličenja Patrijarha Irineja, a povodom ovog incidenta, uhapšene su tri osobe, koje se trenutno nalaze u pritvoru.

Neposrednu okolinu manastira obezbeđivali su italijanski vojnici iz sastava Kfora, a sam čin ustoličenja protekao je bez incidenata.

XS
SM
MD
LG