Linkovi

Rasprava o Telekomu


U Domu Narodne skupstine predstavnici Vlade Srbije odgovaraju na pitanja o prodaji Telekoma Srbije, na predlog Demokratske stranke Srbije.

Kao i oko svega ostalog - vlast i opozicija u Srbiji imaju potpuno oprečne stavove i o tome treba li ili ne prodavati nacionalnog operatera mobilne telefonije. Telekom je danas bio predmet burne skupštinske rasprave u kojoj je učestvovao i sam premijer Mirko Cvetković.

U danu u kome narodni poslanici imaju prava da postavljaju pitanja premijeru i ministrima, Telekom i Kosovo su, na predlog DSS-a i radikala glavne teme današnjeg parlamentarnog zasedanja. I dok opozicija pokušava na sve načine da obustavi prodaju nacionalnog mobilnog operatera, vladajuća koalicija najavljuje će poslanicima i javnosti biti prezentovane činjenice o opravdanosti prodaje Telekoma.

Sam premijer Mirko Cvetković, je odbacujući navode opozicije da se radi o strateškom resursu, da Telekom zapošljava veliki broj radnika i da ostvaruje profit, poručio je da su ovoj kompaniji potrebna nova ulaganja:

"Mi nećemo odustati od zahteva vezano minimalnu cenu. Da li će to biti prihvaćeno ili ne – to je stvar da sačekamo i vidimo. Ali ništa nije gotovo, i dalje postoje obe opcije koje su obe otvorene", naveo je Cvetković.

LDP postavlja pitanje kako će se novac od prodaje Telekoma potrošiti, dok lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da je tender za prodaju nacionalnog operatera propao i da ne treba prodavati, kako kaže Ilić zlatnu koku koja donosi puno profita:

"Strateški nije pogodno da se proda taj jedini operater. Jer, Evropa je postavljala uslov da ne možemo biti monopolisti, već moramo samo da zadržimo jedno operatera, a to je Telekom. Ostale operatere, što se dogodilo sa VIP-om i Mobtelom da pustimo u provatizaciju", smatra Velimir Ilić.

"Telekom je u 2010-toj postigao u Evropi najveći rezultat. Imao je rast od čak 30 procenata, profit je imao na nivou od 17 milijardi dinara, a u isto vreme je investirao u nove tehnologije blizu 20 milijardi dinara", kaže Nenad Popović iz DSS-a.

A osim institucionalne, naprednjaci nastavljaju i vanparlamentarnu borbu - pred Palatom pravde čelnici SNS-a su objavili da su podneli krivične prijave protiv premijera, nekoliko ministara i članova tima Vlade Srbije zbog prodaje Telekoma:

"Zahtevamo od nadležnih pravosudnih organa da utvrde odgovornost najvažnijih državnih zvaničnika za grubo kršenje zakona u slučaju prodaje Telekoma Srbije, gde je jasno da je tenderska procedura prekršena, da je prekršen zakon i mi očekujemo da Tužilaštvo postupi u skladu sa zakonom", izjavio je Marko Djurić iz SNS-a.

Inače, premijer Cvetković je danas istakao i da će se novac od prodaje Telekoma trošiti transparentno i na efikasan način i neće biti moguće zloupotrebe tih sredstava, između ostalog jer je fiskalna politika pod kontrolom MMF-a.

XS
SM
MD
LG