Linkovi

Poslanici o uslovljavanju Srbije


Vanredna sednica Skupštine Srbije na dnevnom redu je imala izbor predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku.

Veliki deo javnost u Srbiji, ali i pojedini političari sve glasnije najavljuju da će Brisel, nakon okočanja saradnje sa Hagom, početi da uslovljava Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. O ovom problemu danas se raspravljalo i u Skupštini Srbije.

Hoće li nakon okončanja saradnje sa Tribunalom u Hagu pred Srbiju biti postavljeni novi uslovi – pre svega u vidu zahteva za priznanje Kosova – nova je tema koja je danas, mimo dnevnog reda zaokupila pažnju i podelila poslanike u Skupštini Srbije. Po oceni poslanika vladajuće koalicije evropski put Srbije neće biti uslovljen priznanjem nezavisnosti Kosova, a kako smatra Ðorđe Milićević iz SPS-a Srbija je na putu integracija uspešno otklonila sve prepreke koje su postojale:

"Potpuno je jasno da će u narednom vremenskom periodu postojati i sve veći pritisci kada je reč o priznanju Kosova. Ono što je suštinski jako važno kada je reč o tom pitanju je da treba nastaviti dijalog, konkretizovati razgovore, sagledati sva eventaulna rešenja koja vode ka istorijskom sporazumu", naveo je Milićević.

"Ja ne shvatam pozive iz EU kao bilo kakve ucene i ultimatume. Mislim da nakon završetka saradnje sa Haškim tribunalom mi moramo da se okrenemo unutrašnjim reformama, stabilizaciji institucija, poboljšanju ekonomske situacije", ističe Vlajko Senić, poslanik URS.

Sa druge strane, opozicija smatra da je Kosovo kao uslov već postavljen i navodi reči evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je krajem protekle nedelje izjavio da se ispunjavanjem obaveza prema Hagu Srbija približila statusu kandita EU, ali i da potrebno izvršiti važne političke reforme i unaprediti odnose s Kosovom.

Poslanik LDP-a Bojan Ðurić smatra da je sada na Beogradu da poruku Brisela shvati na pravi način, kao i da se plaši da će srpski političari, očekujući glasove birača, ući u zamku da u predizbornoj kampanji na temi Evrope razvijaju nacionalni ponos:

"Mislim da je dobro što je opomena Filea došla u ovom trenutku, da ne bismo bili neprijatno iznenašeni u septembru ili oktobru, kada svi praktično u Srbiji očekuju pozitivno mišljenje nezavisno od drugih procesa u zemlji."

Šef poslaničkog kluba Nove Srbija Velimir Ilić tvrdi da odavno zna da je jedan od uslova za ulazak u EU da Kosovo bude nezavisno, a da su to neki naši političari obećali prilikom kampanja da bi dobili podršku EU. Po oceni Miloša Aligrudića iz DSS-a, sušti-na nije u Fileu, već u aktuelnoj vlasti u Beogradu koja je Srbiju dovela u ovakav položaj:

"Ono što je aktuelna vlast u Srbiji uradila – praktično je Srbiju dovela u jedan ponižavajući položaj, gde jedna velika korist za Srbiju, a to je članstvi u EU, će se vremenom, ili već se pretvorila u potpunu suprotnost", primetio je Miloš Aligrudić.

Saradnja sa Haškim tribunalom bila je samo izgovor, a krajnja namera EU je da Srbija i formalno prizna da Kosovo nije njen sastavni deo, smatraju radikali, dok se, što je veoma zanimljivo, Srpska napredna stranka gotovo i nije bavila ovim pitanjem.

XS
SM
MD
LG