Linkovi

Rasprava o Deklaraciji o Kosovu


Poslanici u Skupštini Srbije

U danu u kome je obeležena petogodišnjica donošenja Ustava Srbije - u Skupštini je i dalje Kosovo najdiminantnija tema. A problem sa Deklaracijom o Kosovu i Metohiji, koja se inače očekuje već nekoliko dana, dodatno je zakomplokovao Srpski pokret obnove najavom da možda neće glasati o Deklaraciji i tako se prikloniti opozociji.

Vladajuća koalicija još nije okončala rad na predlogu Deklaracije o Kosovu i Metohiji, ali prema prvim najavama SPO bi mogao da stane uz opozicione stranke DSS, SRS i LDP i ne glasa za Deklaraciju ukoliko ona, kako je rekao poslanik SPO Aleksandar Jugović, bude u obliku o kojem je u javnosti bilo reči. Jugović je objasnio da SPO zahteva da se u Deklaraciji Srbi sa severa Kosova pozovu na uklanjanje barikada, da se obezbedi sloboda kretanja, da se primene dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da se zahteva hitan nastavak dijaloga:

"Ako deklaracija bude u šinama Izveštaja Vlade Srbije, onda SPO neće podržati tu deklaraciju. Mi ne smatramo da je to bilo kakvo uskraćivanje podrške."

Deklaracija koju priprema vladajuća većina je najveća pretnja evropskoj budućnosti Srbije, jer se tu radi, kako smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović, o odbrani politike koja je definitivno poražena:

"Mi nismo glasali ni za jednu deklaraciju o Kosovu, ne zbog toga što nam je manje stalo do Kosova nego onima koji su za deklaraciju glasali. Nego zbog toga što je bilo jasno da se od 2007-me godine Kosovo permanentno zloupotrebljava i da postaje tužni izgovor za nesposobnost svih koji vode ovu zemlju. Nažalost, i danas je to tako."

A Demokratska stranka Srbije je pripremila sopstvenu deklaraciju, kojom predlaže prekid pregovora Beograda i Prištine, stavljanje van snage dogovorenih rešenja u tom dijalogu, kao i odbijanje zahteva da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom:

"Imata iz dana u dan jedno nepotrebno podizanje tenzija i gubljenje vremena samo zato što vladina grupacija ne može da dođe do zajedničkog stava. Vi vidite da pojedini predstavnici koalicije iskaču iz neke utvrđene Vladine politike i zbog toga oni i ne mogu da održe tu sednicu o Kosovu", kazao je Slobodan Samardžić iz DSS-a.

DSS je danas zatražila i smenu šefa Pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, jer kako smatraju u ovoj stranci, svi dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu sa Prištinom idu u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

XS
SM
MD
LG