Linkovi

Dogovor u Skupštini Srbije


Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nada Kolundžija iz Demokratske stranke učestvuju na današnjoj sednici Skupstine Srbije
Aleksandra Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nada Kolundžija iz Demokratske stranke učestvuju na današnjoj sednici Skupstine Srbije

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Srbije postigli su danas dogovor da do prekosutra sačekaju izveštaj Vlade o pregovorima sa Prištinom, a da poslanici o tome raspravljaju iduće nedelje. LDP i dalje van sale, dok su se radikali vratili u poslaničke klupe.

Do četvrtka, 27. oktobra Vlada bi trebalo da dostavi parlamentu izveštaj o toku pregovora Beograda i Prištine, a Skupština bi o tom dokumentu mogla da raspravlja do sredine iduće nedelje. Ipak, i posle današnjeg dogovora šefova poslaničkih klubova, LDP je odlučila da se ne vraća u salu, poslanici DSS-a će učestvovati samo u postavljaju pitanja, dok su se vratili skupštinskoj raspravi. Kako je naglasila šefica Poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija važno je da sednica Skupštine bude održana kada budu u mogućnosti da joj prisustvuju premijer, ministri i šef Pregovaračkog tima:

"Vlada ima obavezu na osnovu Deklaracije koja je usvojena ovde u Skupštini, da nakon tri meseca podnese izveštaj. I to će Vlada sigurno uraditi. To je nešto na čemu i mi insistiramo. S obzirom na to da je situacija u ovom trenutku na Kosovu komplikovana, mi podržavamo ideju da se ta sednica održi što pre."

Kako je objasnio lider LDP-a poslanici te stranke će se vratiti u salu kada skupšti-na prestane da ignoriše život i kada bude sugerisala Srbima na severu Kosova da se povuku sa barikada. Čedomir Jovanović je zatražio i da Skupština povuče odluke koje je donela u Deklaraciji 31. jula, da preuzme odgovornost i uputi jasnu poruku Srbima u kojoj će im precizno sugergisati put koji će osigurati život na severu Kosova:

"I ne brani se danas srpska zajednica na severu Kosova, to jasno treba reći, nego su u ovom trenutku na barikadama ruši evropska orijentacija zemlje. Nije pitanje koliko će Srbi izdržati u borni protiv Tačija, nego je cilj ekstremista na severu Kosova da izdrže do 9. decembra i tako u potpunosti kompromituju evropsku orijentaciju ove zemlje."

"Opravdan je zahtev LDP da se zakaže sednica na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji, jer je nenormalno da državnu politiku vode četiri predsednika opština sa severa Kosova", kazao je Aleksandar Jugović iz SPO-a.

Poslanik Srpskog pokreta obnove je ocenio i da u skupštini ne postoji većina koja bi donela jedinu ispravnu odluku da se Srbima sa severa poruči da se povuku sa barikada, a da se pregovori sa Prištinom nastave na osnovu nestatusnog dela Ahtisarijevog plana. Kako je rekao šef Poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić Skupština je jedino pravo mesto za razgovor o događajima na severu Kosova, dok radikali ocenjuju da poruka koju su poslali predstavnici četiri opštine sa severa Kosova jasno pokazuje da oni više ne doživljavaju Vladu i predsednika Srbije kao zaštitnike njihovih interesa i interesa zemlje.

XS
SM
MD
LG