Linkovi

Bez Parade ponosa u Beogradu


Konferencija za novinare organizatora Parade ponosa
Konferencija za novinare organizatora Parade ponosa

Zbog visokih bezbednosnih rizika srpska policija zabranila održavanje Parade ponosa kao i skupova protivnika Parade, koji su zakazani za vikend. Prema saznanjima MUP-a ekstremisti su pripremali nerede u mnogim delovima Beograda, paljenje sedišta stranaka vladajuće koalicije i stranih firmi, dok organizatori Povorke ocenjuju da je država pokazala kukavičluk pred nasilnicima i huliganima i da je pogazila Ustav.

Nakon konsultacija sa državnim vrhom i uz podršku predsednika Srbije Borisa Tadića policija je donela odluku o zabrani svih skupova zakazanih za vikend, pre svih Paradu ponosa, kao i skupova protivnika te manifestacije U saopštenju iz Kabineta predsednika Srbije ističe se da država, u skladu sa bezbednosnom procenom nadležnih mora da odloži ili zabrani isuvišno rizične skupove u cilju zaštite građana, pripadnika LGBT populacije, čime se i preveniraju posledice nasilja i mogući gubitak ljudskih života.

Uz poruku da je spreman da preuzme odgovornost da ne bude skupa, umesto da padne neki ljudski život, ministar policije Ivica Dačić je objasnio da se Parada ponosa ne zabranjuje zbog svoje suštine već zbog bezbenosne procene MUP-a i bezbednosnih agencija:

"Ukoliko nema političkog stava da mora da se održi, policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova. Odnosno zbog toga što će doći do sukoba, žrtava i krvi, zbog toga što ćemo ući u veliki haos, mi mislimo da treba da se otkažu svi skupovi, a ako neće da se otkažu policija će ih zabraniti."

Sa druge strane, organizatori Povorke ponosa ocenjuju da odluka o zabrani održavanja ove manifestacije predstavlja kapitulaciju države pred huliganima i nasilnicima, kao i da su državne institucije propustile priliku da od prethodne Parade ponosa održane pre godinu dana obračunaju sa onima koji su učestvovali u neredima i napadima na policiju i građane:

"Mi zaista ne možemo da verujemo da je Parada ponosa izjednačena sa drugim skupovima. Ako nešto treba da nestane i da neko odustane – to je nasilje. Dakle, u Beogradu ne treba nasilje, ali mi nismo adresa za to", kazao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

"Ne možemo da ne budemo zabrinuti jer je poruka policije jasna. Policija nije u stanju da nam omogući život u skladu sa zakonima kojima smo mi taj život pokušali da regulišemo. A kada policija tako nešto kaže, onda je to uvek posledica, a ne uzrok stanja u kome se mi nalazimo", istakao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenjuje da zabrana održavanja Parade ponosa, zbog bezbednosnih rizika, pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji, kao i da svi treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja. Nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije, rekla je Petrušić.

XS
SM
MD
LG