Linkovi

Ministarski savet OEBS: Pohvale Srbiji


Ministarski savet OEBS-a u Beogradu
Ministarski savet OEBS-a u Beogradu

Završnog dana Ministarskog saveta OEBS-a, Srbija dobila pohvale za predsedavanje i napredak ka EU, dok su srpski premijer i ruski šef diplomatije posle sastanka kritikovali predstavnicu OEBS-a za medije Dunju Mijatović

I danas je u Beogradu zasedao Ministarski savet OEBS-a. Srbija je dobila pohvale za predsedavanje u protekloj godini, a Nemačka preuzima vođenje OEBS-a .

Drugog, završnog dana Ministarskog saveta OEBS-a, iz ugla Srbije najvažnija su bila dva sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića – sa nemačkim i ruskim ministrom spoljnih poslova Valterom Štajnmajerom i Sergejom Lavrovom.

Čestitajući Srbiji na predsedavanju OEBS-om u godini punoj izazova, nemački šef diplomatije je rekao da je Nemačka puna poštovanja za napredak Srbije u protekloj godini, što je pokazano i u pozitivnoj oceni Evropske komisije i rezultiralo odlukom o otvaranju poglavlja:

"To poštovanje se ne izražava samo u nekim brojkama, nego i kroz podršku međunarodnih finansijskih institucija – MMF-a i Svetske banke, koje su pozotovno ocenile napredak u stabiliziciji privrednih i finansijskih prilika u Srbiji."

Tokom susreta Vučića sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom bilo je reči o prijateljskim odnosima i uzajamnoj podršci dve zemlje, a sagovornici su se složili i u kritikama na račun predstavnice OEBS-a za medije Dunje Mijatović. Po oceni Lavrova, posao predstavnika OEBS za medije je vrlo politizovan, i služi samo jednostranim interesima jedne grupe država OEBS-a:

"Mi smo principijelno hteli da donesemo posebnu odluku Ministarskog saveta OEBS-a, koje bi bilo posvećeno nedopustivoj diskriminaciji novinara po osnovi nacionalne pripadnosti. Po pripadnosti ovom ili onom sredstvu masovne komunikacije, kakva postoji u Ukrajini, gde su svi ruski kanali praktično zabranjeni, a pisani mediji su cenzurisani ili zabranjeni."

Podsećajući na prošlogodišnje poplave, srpski premijer je izjavio da je tada usledio opšti, orkestirani napad neistinama na Vladu Srbije i da su u njemu učestvovali i Dunja Mijatović i mnogi drugi:

"Onda sam u međuvremenu shvatio da to sa istinom, pravdom i činjenicama nema nikakve veze. Zato danas više ništa ni ne odgovaram. Predsednik sam Vlade jedne male zemlje, naučio sam da trpim udarce u glavu i u stomak svaki put kad sam neposlušan.

U odgovoru koji je objavila na svom Tviter nalogu, predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović ističe da je poražavajuće što kao predsedavajuća zemlja, Srbija kritikuje institucije OEBS-a.

Vučić i Lavrov ne mogu i neće zustaviti kritike i slobodne glasove u našim društvima i drugde napadajući predstavnika OEBS-a za slobodu medija, napisala je Mijatovićeva na Tviteru u poruci upućenoj ruskom ministru i premijeru Srbije.

XS
SM
MD
LG