Linkovi

Beograd domaćin Ministarskog saveta OEBS


Zajednička forografija ministara spoljnih poslova i diplomata koji učestvuju na Ministarskom savetu OEBS-a
Zajednička forografija ministara spoljnih poslova i diplomata koji učestvuju na Ministarskom savetu OEBS-a

Na najvećem skupu održanom u Beogradu od Samita nesvrstanih 1989.godine, srpski šef diplomatije je istakao da je Srbija pokušala da oživi konstruktivnu raspravu o obnovi konsenzusa o evropskoj bezbednosti

U Beogradu se danas i sutra održava Ministarski savet OEBS-a, kojim će biti zaokruženo jednogodišnje predsedavanje Srbije tom organizacijom.

Najvažniji zadatak OEBS-a je deeskalacija krize u Ukrajini, i u tom smislu mandat posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini je produžen za godinu danas, obezbeđeno je njeno finansiranje, a prekid vatre se uglavnom poštuje, izjavio je danas srpski šef diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić otvarajući zasedanje Ministarskog saveta OEBS-a, koji se održava u Beogradu.

Na najvećem skupu održanom u Beogradu od Samita nesvrstanih 1989.godine, Dačić je istakao da je Srbija, kao predsedavajući OEBS-a, pokušala da oživi konstruktivnu raspravu o obnovi konsenzusa o evropskoj bezbednosti:

"Istovremeno, transnacionalne i globalne pretnje i izazovi, i dalje podrivaju bezbednost u regionu OEBS-a i šire. Terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene, kao i aktuelna migrantska kriza zahtevaju hitan, odlučan i koordiniran odgovor svih nas."

Srpski premijer Aleksandar Vučić je apelovao na učesnike Ministarskog saveta OEBS da donesu zaključke i preporuke kao zajednički doprinos rešavanju migrantske krize. Govoreći učesnicima o zemlji domaćinu, Vučić je predočio da je paralelno sa predsedavanjem OEBS-u Srbija učinila velike napore na putu ka EU. Odnosi u regionu su vrh prioriteta, rekao je Vučić i dodao da će Srbija istrajati u čuvanju regionalne saradnje. Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali znatan deo sveta, upozorio je Vučić:

"Nestabilna politička i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji delimično onemogućava sprovođenje briselskih sporazuma i dalju izgradnju mira. Bez obzira na to, mi ćemo nastaviti da dijalog sa Prištinom, jer to je jedini način da obezbedimo sigurnost i normalan život i Srbima i Albancima."

Srpski premijer je najavio da će Srbija 14. decembra zvanično otvoriti prva pregovaračka poglavlja, što je potvrdila i evropska komesarka Federika Mogerini, koja je posle odvojenog sastanka sa Aleksandrom Vučićem izjavila da se sporazumi iz Brisela moraju primeniti i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine radi sklapanja novih sporazuma. Ona je ocenila da je Srbija postigla dobre rezultate u proteklih godinu dana, u jačanju regionalne stabilnosti, dijalogu sa Prištinom i na ekonomskom planu:

"Ono što je dobro za Srbiju, što je dobro za region, takođe je dobro i za ostatak Evrope. Mi smo zajedno u ovome. I to vidimo svakoga dana, radeći u vrlo teškim uslovima oko izbegličke krize. Razumemo da smo zajedno u tome, bez obzira na to da li jeste ili neste članica EU. To vidimo svakoga dana u našoj borbi protiv terorizma i radikalizacije."

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da bi OEBS trebalo da ojača, ali ne tako što joj se podrška pruža na godišnjim sastancima, već tako što svaka zemlja mora više da radi, kako bi zaštitila i odbranila svoje gradjane od terorizma, kao i da bi preuzela odgovornost za poštovanje ljudskih prava.

Predsedavajući Panela eminentnih ličnosti, Volfgang Išinger je rekao da je glavni zaključak Panela da opasnosti u svetu treba smanjiti kroz uspostavljanje komunikacije i dogovorom o pravilima ponašanja, a rusko-turski sukob je, prema njegovim rečima, dramatičan primer šta može da se desi ako neko loše interpretira namere drugog.

XS
SM
MD
LG