Linkovi

Decenija OEBS-a u Srbiji


Skup pod nazivom "Rad za demokratiju i bezbednost - Srbija i OEBS: 10 godina partnerstva", održan je danas u hotelu Kontinental u Beogradu.

U prisustvu najviših državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, medija i civilnog sektora, danas je u Beogradu obeležena deseta godišnjica rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji.

OEBS je doprineo sprovođenju reformi, pomirenju među narodima, regionalnoj saradnji i unapređenju ljudskih i manjinskih prava, ocenjeno je na današnjoj konferenciji održanoj povodom 10-te godišnjice rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji. Uz poruku da Srbija može da računa na podršku ove organizacije i u budućnosti, čelnici OEBS-a su istakli je da je rad OEBS usmeren na izgradnju partnerstva sa državama, civilnim društvom i celokupnim stanovništvom:

"Nadamo se da će u 2011-toj Srbija nastaviti da gradi na prethodnim uspesima i pokaže da su reforme koje se sprovode sada ukorenjenje i da je time otvoren put za aktivne pregovore o članstvu u EU", rekao je generalni sekretar OEBS-a, Mark Peren de Brišambo.

Zamenik direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino je, govoreći o evropskim perspektivama Srbije, rekao da postoji šansa da Srbija do kraja godine dobije status kandadata za članstvo u EU, ali da je za to neophodno sprovesti reforme u zemlji, okončati saradnju sa Hagom jačati regionalnu saradnju.

Generalni sekretar OEBS-a Mark Peren de Brišambo
Generalni sekretar OEBS-a Mark Peren de Brišambo

"Oktobar je dobar mesec za Srbiju u kome se lepe stvari dešavaju. 12-tog oktobra znaćemo mišljenje Evropske komisije i ubeđen sam da će u istom duhu u kome su se stvari događale u oktobru ranijih godina one dogoditi i u oktobru 2011-te."

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija danas demokratska i prosperitetna zemlja koja ima strateško partnerstvo sa OEBS-om, kao organizacijom koja je bila od velike pomoći Srbiji:

"To je omogućilo ostvarenje visokih demokratskih standarda, dalo podršku procesima pomirenja i regionalne saradnje i unapredilo rešavanje brojnih drugih pitanja."

"Srbija je danas, 10 godina kasnije, demokratska, stabilna, funkcionana zemlja, koja je spremna i sposobna da se bori sa svim problemima i prihvati svaki izazov", istakao je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić.

Predsedavajući Stalnog saveta OEBS, ambasador Renatas Norkus kazao je da su prioriteti Misije OEBS vladavina prava, zaštita ljudskih prava, slobodni mediji. Na pitanje medija kako vide dijalog Beograda i Prištine, Norkus je rekao je da su razgovori počeli dobro i izrazio uverenje da konstruktivan duh treba nastaviti, dok je Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, dodala da su dijalogom obuhvaćeni životni i konkretni problemi.

XS
SM
MD
LG