Linkovi

Srbija predsedava OEBS-om 2015.


Srbija predsedava OEBS-om 2015.
Srbija predsedava OEBS-om 2015.

U takozvanoj "tihoj proceduri", dakle bez protivljenja i jedne od 56 članica, Stalni savet OEBS-a je danas, na sednici u Beču je odlučio da Srbiji poveri predsedavanje ovom organizacijom tokom 2015-te godine.

Odluka Stalnog saveta OEBS-a da Srbija 2015-godine predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju dočekana je u Beogradu kao vest kojom je iskazana velika čast zemlji. Kako je danas, nakon zvaničnog saopštavanja ove odluke iz Beča, rekao predsednik Srbije Boris Tadić, to dokazuje da Srbija nije zemlja bez potencijala:

"Sve zemlje od Vankuvera, od Kanade, SAD, EU, Rusija, Kazahstan – do Vladivostoka su rekle – Srbija će predsedavati tom delom sveta 2015-te godine. To je dobra vest za Srbiju, za njen ugled i kredibilitet. Mi smo zemlja koja do samo pre neku godinu nije migla da zamisli da će vodoto jednu takvu svetsku organizaciju."

"Ova odluka, ovaj izbor potrvrđuje kakav danas Srbija ima ugled u svetu. Ovo predstavlja za Srbiju veliku čast. Bilo je puno prepreka na putu dobijanja kandidature", kazao je šef diplomatije Vuk Jeremić.

Kako je rekao šef srpske diplomatije, kada je u oktobru predata kandidatura Srbije za predsedavanje OEBS-om ta vest je dočekana sa nevericom i podsmehom, ali se napornim diplomatskim radom ipak stiglo do pozitivne odluke. Inače, današnja odluka je doneta konsenzusom svih 56 članica OEBS-a, a istovremeno je Švajcarska predato bude na čelu OEBS-a tokom 2014-godine, godinu dana pre Srbije.

XS
SM
MD
LG